Belföld

2015.06.03. 13:25

Időjárás-jelentés

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Várható időjárás az ország területén csütörtök estig

Napos, általában száraz idő várható; a gomolyfelhő-képződésből a délutáni, esti órákban elsősorban a középhegységeink területén alakulhat ki frissítő zápor, zivatar. Éjszaka északnyugat felől több helyen felhősödésre számíthatunk, de csak helyenként - nagyobb eséllyel a Dunántúl nyugati és középső részén, illetve az Északi-középhelység környékén - fordulhat elő zápor, esetleg zivatar, átmeneti szélerősödéssel.

Csütörtökön napközben az ország nagy részén sok napsütésre számíthatunk, de a Duna-Tisza közén, a Dunántúl keleti részén és a déli megyékben erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés. Errefelé intenzívebb záporok, zivatarok is kialakulhatnak, néhol felhőszakadással, esetleg jégesővel, viharos széllökésekkel. Hajnalig általában gyenge, vagy mérsékelt marad a légmozgás, kora reggeltől a Duna-Tisza közét kivéve egyre több helyen megélénkül, Borsodban és a Dunántúl északi részén helyenként megerősödik az északi, északkeleti szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 15 és 20 fok között alakul, egyes derültebb, szélvédett helyeken ennél kissé hűvösebb is lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 26, 31 fok között várható, a legkevésbé meleg idő Borsod keleti részén lehet.

Időjárási helyzet Európában

Középpontjával a Skandináv-félsziget felett egy ciklon helyezkedik el, hidegfrontja hozzávetőlegesen a Botteni-öböltől a Helsinki-Párizs vonal mentén húzódik. A front Norvégia és Svédország déli részén okoz csapadékos időt, ahol az elmúlt nap során területi átlagban 20-30 mm eső esett, de Dánia északi vidékén 70 mm-t meghaladó mennyiséget is mértek. A ciklon hátoldalán Skandináviát és a Brit-szigetek térségét hűvösebb légtömeg érte el, a maximum hőmérséklet mindenhol 20 fok alatt marad, északon pedig csak 10, 15 fokig melegszik fel a levegő. A frontálzónától délre, délkeletre meleg levegő áramlik a mediterrán térség felől Európa középső területei fölé. Az anticiklonális hatások miatt többnyire derült az idő, a nappal képződő gomolyfelhőkből helyenként, elsősorban a hegyvidéki területeken alakul ki csapadék. A legmagasabb hőmérsékletet Spanyolország déli részén mérték, Cordobában 37 fokig emelkedett a hőmérséklet, de a Balkán-félszigeten is 30 fok feletti értékek a jellemzők. A Kelet-európai-síkság felett egy elöregedő ciklon okoz több helyen felhős időt, szórványosan záporokat, zivatarokat. A Kárpát-medence időjárását eleinte anticiklon alakítja, majd a korábban említett hidegfront súrolja hazánkat.

Zalaegerszeg és Zala megye településeinek részletes időjárása

Szombathely és Vas megye részletes időjárása

Veszprém megye településeinek részletes időjárása

Székesfehérvár és Fejér megye részletes időjárása

Dunaújváros és környéke időjárása

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!