Belföld

2015.06.29. 12:11

Időjárás-jelentés

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Várható időjárás az ország területén kedd estig

Estétől északnyugat felől fokozatosan csökken a felhőzet, de a Dunától keletre éjszaka még sok lesz a felhő, és főként ott valószínű elszórtan zápor, zivatar. Kedden napközben a kezdetben még felhősebb keleti tájakon is szakadozik, csökken a felhőzet, és délutánra már országszerte túlnyomóan napos idő várható gomoly- és fátyolfelhőkkel. Már csak néhol lehet jelentéktelen záporeső.

Az északi, északnyugati szelet napközben több helyen élénk, zivatarban erős, esetleg viharos széllökések kísérhetik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10 és 16 fok között alakul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 25 és 29 fok között valószínű.

 

Időjárási helyzet Európában

Vasárnap több mint 30 fokos különbség volt a csúcshőmérsékletben Európa északi és délnyugati határai között. Míg a Skandináv-félsziget északi részén csupán 10 fok közelében alakult a maximum-hőmérséklet, addig az Ibériai-félsziget középső és déli részén több helyen 40-42 fokos forróságról érkezett jelentés, sőt Cordobában 43,7 fokot regisztráltak. A kontinens legnagyobb részén viszonylag kiegyenlített a hőmérséklet, mérsékelten meleg az idő, általában 20 és 28 fokot mérnek a délutáni órákban, ennél melegebb elsősorban a mediterrán térségben és a Fekete-tengertől északkeletre fordul elő. A kontinens délnyugati és középső részén jellemzően anticiklon alakítja az időjárást, ezért ezeken a helyeken többnyire kevés a felhő, csak elvétve alakul ki zápor, zivatar. Ugyanakkor a Brit-szigetektől Skandinávia északi részéig, és a kontinens keleti határain frontok hatására gyakran felhős az ég, és többfelé esik az eső, záporeső, főként keleten heves zivatarok is kialakulnak. A Kárpát-medencébe eleinte nedvesebb, keddtől már egyre szárazabb és melegebb levegő áramlik, emiatt erősödik a nappali felmelegedés.

 

Megyei előrejelzések

Zalaegerszeg és Zala megye településeinek részletes időjárása

Szombathely és Vas megye részletes időjárása

Veszprém megye településeinek részletes időjárása

Székesfehérvár és Fejér megye részletes időjárása

Dunaújváros és környéke időjárása

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!