Belföld

2016.07.20. 13:45

Időjárás-jelentés

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Időjárási helyzet Európában:

Alacsony nyomású terület helyezkedik el a Kelet-európai-síkság fölött. Hosszan elnyúló frontrendszere mentén erősen felhős vagy borult az ég, és többfelé esős, hűvös az idő. Az orosz határvidéken Finnországtól Ukrajnáig mindössze 16, 20 fok közé emelkedik délután a hőmérséklet, ugyanakkor attól keletre délies áramlással több fokkal melegebb levegő érkezik, általában 27, 30 fok között alakul a csúcshőmérséklet. Európa középső területei fölött anticiklon hatására nagy területen napos, száraz az időjárás, a gomolyfelhőkből csak helyenként fordul elő zápor, zivatar. A hőmérséklet a sokéves átlag körül alakul. Nyugat-Európába egy ciklon előoldalán kifejezetten meleg légtömeg áramlik. A Brit-szigeteken és Franciaországban az idei év eddigi legnagyobb hőhullámában sokfelé 30, 35 fok közé melegedett fel a levegő, sőt Franciaország nyugati felén a 36, 40 fokos maximum-hőmérséklet volt a jellemző. A Kárpát-medencében csütörtök estig tovább melegszik az idő, a napsütést a helyenként erősebben megnövekvő felhőzet és egy-egy zápor, esetleg zivatar szakíthatja meg.

Várható időjárás az ország területén csütörtök estig:

Kezdetben a Dunától keletre több, másutt kevesebb gomolyfelhő zavar. Főként az Északi-középhegységben és az Alföldön, illetve a Dunántúl nyugati, délnyugati részén alakulhat ki zápor, esetleg egy-egy zivatar. Éjszaka általában gyengén felhős lesz az ég, de keleten több felhő lehet, és legfeljebb ott még néhol záporeső előfordulhat. Csütörtökön az időnként megvastagodó fátyol- és gomolyfelhőzet mellett többórás napsütés várható. Az ország nagy részén csapadék nem valószínű, de elsősorban a nyugati határvidéken késő délután, este zápor, zivatar előfordulhat. Az északias szél eleinte időnként megélénkül, majd estétől változó irányú, mérsékelt lesz a légmozgás, csak zivatar környezetében lehet erős széllökés.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 12 és 18 fok között alakul.
A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 26 és 31 fok között várható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!