Belföld

2016.08.22. 14:37

Időjárás-jelentés

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Időjárási helyzet Európában

Európa délnyugati harmada időjárási szempontból jelenleg jól elkülöníthető a kontinens más részeitől. Egy egyre erősödő anticiklon ugyanis száraz levegőt szállít az említett térségbe, ezért gomolyfelhők szinte csak a magasabb hegyek és a partvidéki területek fölött képződnek, komolyabb csapadék viszont ezekből sem hull. Szintén magasnyomás alakítja a Kelet-Európai-síkság időjárását, ahol ugyan kissé felhősebb az ég, mégis igen meleg levegő áramlik a térségbe. Ezzel magyarázható, hogy a megszokottól eltérően most itt van a legmelegebb, délután néhol 37, 40 fokot is mérnek, míg a Mediterráneumban "csak" 32, 35 fok között alakul a csúcsérték. A kontinens más részein mindezekkel szemben alacsony nyomású képződmények okoznak változékony, csapadékos, gyakran szeles időjárást. Mind közül a legmarkánsabb a Balti-tenger felett örvénylő ciklon hosszan elnyúló frontrendszere, amely mentén több helyen pattannak ki záporok, zivatarok, főként az Alpokban és a Kárpát-medencében idézve elő jelentős csapadékot. A hőmérséklet délután nagy területen 21 és 29 fok között alakul, ennél hűvösebb a Brit-szigeteken és Skandináviában van. Az említett frontrendszer hidegfronti szakasza kedden lassan legyengül a Kárpát-medence fölött, egy anticiklon peremén már egyre szárazabb levegő érkezik térségünkbe.

Várható időjárás az ország területén kedd estig

Az ország nagy részén folytatódik az erősen felhős vagy borult idő, és mindjobban a középső, illetve keleti területeken lehet további esőre, záporra számítani. Felhőszakadással kísért zivatarok a nap folyamán egyre inkább keleten fordulhatnak elő. A Dunántúl északnyugati felén ugyanakkor lassan megszűnik a csapadék, és az esti óráktól a felhőzet is elkezd felszakadozni. Az éjszaka második felétől az északkeleti határnál is csökken a felhőzet, és reggelre az ország középső harmadán, és keleten is mind kevesebb helyen eshet. Kedden délelőtt a Dunántúl és az Észak-Alföld mellett már a főváros térségében, délutántól pedig a déli, délkeleti megyékben is kisüt a nap, és ekkorra a csapadék is mindenhol megszűnik. A több helyen erős, néhol viharos lökésekkel kísért északi, északnyugati szél éjszaka a főváros térségében és Nógrád megyében mérséklődik, és kedden is csupán a középső országrészben lesz élénk a légmozgás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12 és 17 fok között alakul, a középső országrészben lesz a leghűvösebb.

A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 23 és 28 fok között valószínű, a legmelegebb az ország északnyugati és északkeleti szegletében várható.

Címkék#időjárás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!