Belföld

2015.09.04. 06:35

Illegális bevándorlás - Bicskén hangosan tüntetnek a vonaton éjszakázó migránsok

A bicskei állomáson hangosan tüntettek péntek reggel azok a migránsok, akik csütörtökön Sopronba tartottak vonattal, a szerelvény azonban a Fejér megyei településen megállt, hogy a hatóság regisztrálhassa őket az ottani befogadóállomáson - hangzott el az M1 aktuális csatorna hírfolyamában.

A tudósítás szerint az éjszaka nyugodtan telt a bicskei pályaudvaron, a bevándorlók a vonaton töltötték az éjszakát, reggel azonban hangosan tüntetni kezdtek, transzparenseket tartottak a magasba, amelyekre angolul azt írták: Németországba akarnak menni, illetve nem akarnak a táborba menni.

Sok rendőr van a helyszínen.

A bicskei állmáson álló vonaton éjszakázó illegális bevándorlók egy része tüntet 2015. szeptember 4-én a szerelvény mellett. A rendőrség korábban leszállította a bevándorlókat a vonatról, hogy a befogadóállomásra kísérje őket, de miután nem voltak hajlandóak elindulni a központba, később visszaengedték az embereket a szerelvényekre. A szerelvényen maradt mintegy ötszáz migráns a regisztrációhoz szükséges rendőri intézkedéssel szemben továbbra is passzív ellenállást tanúsít, és nem hajlandó együttműködni. MTI Fotó: Bodnár Boglárka

Csütörtök reggel, miután a rendőrök beengedték a migránsokat a budapesti Keleti pályaudvar csarnokába, a bevándorlók zsúfolásig megtöltöttek egy szerelvényt. A vonat hosszas várakozás után indult el Sopron felé, de Bicskén megállt.

A rendőrség leszállította a bevándorlókat a vonatról, hogy a befogadóállomásra kísérje őket, de miután nem voltak hajlandóak elindulni a központba, később visszaengedték az embereket a szerelvényekre. A rendőrség este azt közölte, hogy a szerelvényen maradt mintegy ötszáz ember a rendőri intézkedéssel szemben továbbra is passzív ellenállást tanúsít, és nem hajlandó együttműködni.

ORFK: a bicskei vasútállomáson változatlan a helyzet

A bicskei vasútállomáson veszteglő vonaton levő bevándorlók ügyében a helyzet változatlan, továbbra is passzív ellenállást tanúsítanak - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság határrendészeti főosztályának vezetője pénteken Budapesten.

Balázs László sajtótájékoztatón elmondta: a Nagyszentjánoson megállított másik szerelvényen utazó 120 bevándorló közül 83-an már csütörtökön alávetették magukat a rendőri igazoltatásnak, ott 37 ember tanúsított eleinte passzív ellenállást, de péntek hajnali 2 órakor önként ők is az együttműködést választották. Valamennyien a bevándorlási hivatal Vámosszabadiban lévő befogadóállomására kerülnek, regisztrációjuk még folyamatban van. 

A rendőr ezredes arról is tájékoztatást adott, hogy az elmúlt 24 órában több mint háromezer illegális határátlépőt, továbbá tizenegy embercsempészt fogtak el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!