Belföld

2015.09.04. 09:09

Illegális bevándorlás - OGY - Trócsányi: gyorsulnak a menekültügyi eljárások, szigorúbb büntetés az embercsempészeknek

Az igazságügyi miniszter közlése szerint gyorsabbá és hatékonyabbá teszik a menekültügyi eljárásokat, bővítik az ország határainak védelméhez szükséges intézkedések körét, valamint szigorítják az embercsempészeket sújtó büntetőjogi szabályozást a kormány által beterjesztett, a tömeges bevándorlás kezelését célzó törvénymódosítások.

Trócsányi László expozéjában pénteken az Országgyűlésben elmondta, az előterjesztés tíz törvényt érint. A javaslat figyelembe veszi Magyarországnak a dublini rendszerből fakadó kötelezettségeit, illetve a schengeni elvárásokat is - tette hozzá a tárcavezető. Hangsúlyozta, a javasolt módosítás fenntartja a nemzetközi egyezményekben, illetve a közösségi jogban rögzített eljárási garanciákat és a jogállamiság és az európai normák keretei között marad.

Trócsányi László ismertette: a menedékjogi törvény módosításával az eljárásokat gyorsítanák, ezért bevezetik a határon lefolytatott eljárást. Az egészségügyi válsághelyzet mintájára felhatalmazást kap a kormány, hogy a törvényben meghatározott feltételek teljesülése esetén, átmeneti időre, az Országgyűlés rendészeti bizottságának tájékoztatása mellett, tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet hirdessen ki - közölte.

Mint mondta, ilyen válsághelyzetben kötelező kártalanítás ellenében lehetővé válna az ideiglenes igénybevétel lehetősége állami vagy önkormányzati tulajdonra, valamint a menekültek megfelelő ellátása érdekében könnyítenek egyes közigazgatási eljárásokon.
Trócsányi László reagált a válsághelyzettel kapcsolatos alkotmányossági aggályokra. Elmondta, ilyen esetekben az állami tulajdonnal kapcsolatos alkotmányossági probléma kizárt, az önkormányzati tulajdon esetében pedig alkalmazni kell a szükségesség-arányosság tesztjét.

Azt mondta, az államhatár védelméről szóló törvény módosítása bevezeti a tranzitzóna fogalmát, amelynek lényege, hasonlóan a repülőtéri tranzithoz, hogy az adott állam felségterületén van, de az országba való belépés idegenrendészeti szempontból nem valósul meg. A menedékjog iránti kérelmeket - a határátkelőhelyeken túl - a tranzitzónákban is be lehet nyújtani, elbírálásuk gyorsított és helyszíni eljárásban lesz lehetséges - részletezte.

Módosul a polgári perrendtartás is - folytatta a miniszter. Elmondta, a határon lefolytatott menekültügyi eljárások felülvizsgálata során a Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság kizárólagos illetékességgel jár el.

Értékelése szerint a büntető törvénykönyv (Btk.) és a büntetőeljárási törvény módosítása elsődlegesen az embercsempészek elleni szigorú és hatékony büntetőjogi fellépést szolgálja, ezért megemelik az embercsempészés büntetési tételeit. Három új tényállással is kiegészül a Btk., ezek: a határzár tiltott átlépése, a határzár megrongálása és a határzárral kapcsolatos építési munka akadályozása.
A tervezett változtatások enyhébb esetekben lehetővé tennék az új szabályokat megsértők kiutasítását a szabadságvesztés büntetés felfüggesztése mellett - közölte a miniszter.

Trócsányi László új eljárási formákról is beszámolt a határzárral kapcsolatos büntetőeljárások esetén, és elmondta, hogy az eljárások lefolytatásának határideje rövidül.

Jelentős változás lesz - mondta -, hogy a határzárral kapcsolatos bűncselekmények esetén a terhelt a büntetési tételhatártól függetlenül bíróság elé lesz állítható.

Úgy értékelt: az ország déli határain, valamint egyes budapesti pályaudvarain válságos a helyzet, a háborús konfliktusok elől menekülők, illetve az illegális bevándorlók is jelentős számban érkeznek határokhoz, illetve tartózkodnak az ország területén.

Értékelése szerint Magyarország mindent megtesz annak érdekében, hogy a folyamatot az európai uniós jogi keretek között tartsa: regisztrálja a menedéket keresőket és lefolytassa az uniós szabályoknak megfelelő menekültügyi eljárásokat. Hozzátette ugyanakkor: fokozódó mértékben szembesülnek azzal, hogy az ide érkezők túlnyomó többsége illegálisan, a hatóságokat kijátszva érkezik az országba, számosan közülük együttműködni sem hajlandók a hatósági eljárások lefolytatása érdekében.

Véleménye szerint a kialakult válsághelyzetet csak a jog uralma alatt és európai szinten lehet megoldani hosszú távon. A határok védelmével kapcsolatos mostani kényszerlépések arányosak, ugyanakkor szükségesek is ahhoz, hogy a közös európai határokat és ország állampolgárait megvédjék, a jogszabályoknak érvényt szerezzenek - közölte.

A miniszter beszámolt arról is, hogy idén eddig mintegy 147 ezer menekültkérelmet adtak le Magyarországon. Ezzel Magyarország Németország után a második legtöbb kérelmet regisztrálta - jegyezte meg.

Trócsányi László szerint a mostani válság azzal a közvetlen veszéllyel is fenyeget, hogy az egész schengeni rendszer megrendül, különösen, amikor már vezető európai politikusok is Schengen válságáról beszélnek.

Hozzátette: a menekültek problémáinak kezelésére hivatott nemzetközi, európai és nemzeti szintű jogszabályok többsége évekkel, évtizedekkel korábban, eltérő helyzetben született, így egyes normák esetében korrekcióra van szükség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!