Belföld

2015.09.01. 14:03

Illegális bevándorlás - Több mint húsz állami vezető jelent meg a bizottságok előtt

Több mint húsz állami vezető jelent meg kedd délelőtt az Országgyűlés nemzetbiztonsági, valamint honvédelmi és rendészeti bizottságának együttes ülésén, amelyen a déli határvédelmi szakasz védelmével kapcsolatos intézkedésekről tájékozódtak.

Megjelent mások mellett Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, Hende Csaba honvédelmi, Trócsányi László igazságügyi miniszter, Kontrát Károly, a Belügyminisztérium (BM) parlamenti államtitkára, Tasnádi László, a BM rendészeti államtitkára, Kovács Zoltán és Giró-Szász András kormányszóvivő, Papp Károly országos rendőrfőkapitány, Benkő Tibor honvéd vezérkari főnök, Végh Zsuzsanna, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgatója, Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ főigazgatója, valamint a katonai és polgári titkosszolgálatok vezetői.

A nagy sajtóérdeklődés mellett kezdődött ülésen Lázár János azt mondta: a kormány arra készült, hogy ebben a nagy közérdeklődést érintő témában - ameddig lehetséges - nyílt ülés keretében adjon tájékoztatást a déli határszakasz védelmének műszaki és jogi intézkedéseiről.

A déli határon már elkészült és építés alatt álló műszaki határzár állapotáról, annak munkálatairól Kontrát Károly és Hende Csaba beszélt.

Miután több ellenzéki képviselő vitatta a műszaki határzár hatékonyságát, Kontrát Károly azt mondta: létjogosultságát igazolja az is, hogy mivel máshol nem tudnak, már a vasút mentén próbálnak átkelni az illegális bevándorlók. Hozzátette: úgy vélik, ha az ideiglenes biztonsági határzár teljesen elkészül még nagyobb visszatartó erőt jelent majd.

Kérdésre válaszolva a BM államtitkára elmondta, hogy nemcsak a rendőri létszámot erősítették meg a térségben, hanem a katasztrófavédelem egységei is közreműködtek több feladatban.

Kontrát Károly kiemelte: az illegális bevándorlók egyre agresszívabbak, követelőzőbbek, nem működnek együtt, így egyre nehezebb körülmények között látják el feladataikat a BM érintett szervei. Az államtitkár elmondta: idén már több mint 156 ezren lépték át illegálisan a magyar határt, nagy részük Szerbia felől. Több mint 140 ezer menedékjogi kérelmet nyújtottak be. Közülük több mint 45 ezren voltak szír állampolgárok.

Végh Zsuzsanna, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal vezetője elmondta: csak az éjszaka 2 ezer menedékkérelmet regisztráltak, így azok száma már a 44 ezret is meghaladta.

Többségük szírnek vallják magukat - tette hozzá, megjegyezve: a szír menedékkérők számának növekedése európai szinten is megfigyelhető.

A BÁH vezetője elmondta: Magyarországra több mint száz országból érkeznek menedékkérők. Szíria és Afganisztán után, Koszovóból érkezőknek mondják magukat a legtöbben.

Papp Károly országos rendőrfőkapitány elmondta: csak éjféltől reggel 6 óráig csaknem 600 embert fogtak el a rendőrök tiltott határátlépés miatt, közülük több mint 500-at a szerb határnál. Kiemelte: az előző évekhez képest megsokszorozódott az országba érkező migránsok és az elfogott embercsempészek száma. Január elseje óta 862 embercsempész ellen indult eljárás.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter nyilatkozik az Országgyűlés nemzetbiztonsági, valamint honvédelmi és rendészeti bizottságának együttes ülése után az Képviselői Irodaházban 2015. szeptember 1-jén. MTI Fotó: Soós Lajos

Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ főigazgatója kiemelte: tisztán látják, hogy a bevándorlási vonalon érkezhetnek terroristák.

A magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet térnyerése is érinti  Magyarországot. Nem szabad figyelmen kívül hagyni továbbá a balkáni malavita közösségeket sem - tette hozzá.  Felhívta a figyelmet: több terrorszervezet fogalmazott meg Európa elleni felszólításokat is.

A TEK vezetője kitért továbbá arra is, hogy a rendvédelmi szervek munkáját nem segíti, hogy különböző hírportálokon, közösségi oldalakon egyes csoportok erőszakra buzdítanak.

Ennek részleteiről azonban csak zárt ülés keretében tájékoztatná a képviselőket - mondta Hajdu János.

Hende Csaba az ülésen elmondta, hogy a honvédelmi törvény módosítása sem fogja megengedni fegyvertelen tömeg fegyverrel való oszlatását. Ugyanakkor hozzátette: a bizonyos testi sérülés okozására alkalmas - például pirotechnikai - eszközök használata szükség esetén engedélyezett lehet. Kiemelte továbbá, hogy a honvédségnek is feladata a magyar határ védelmének biztosítása, és hozzátette: ha szükséges a katonáknak is úgy kell cselekedniük, mintha laktanyájuk kerítését védenék.

A tárcavezető elmondta: ha a helyzet úgy kívánja, és a kormány, illetve az Országgyűlés jóváhagyja, számos plusz feladatot vállalnak a Magyar Honvédség katonái a déli határszakasz védelmében. Példaként logisztikai, egészségügyi, katonai rendészeti feladatokat, közös járőrözést említett. Közölte továbbá, hogy bevethetnek pilóta nélküli légi felderítő eszközöket, segíthetik a migránsok nyilvántartásba vételét, vállalhatnak légtér-ellenőrzési és humanitárius feladatokat, és ha szükséges, tolmácsokkal is közreműködnek.

Ha ezekre az intézkedésekre szükség lesz, a műszaki határzár építésében részt vevő katonákon felül mintegy 3000-3500 katonával járul hozzá a déli határ védelméhez a Magyar Honvédség - mondta Hende Csaba.

Trócsányi László igazságügyi miniszter közlése szerint már Európa több vezető politikusa is elismerte, hogy a tömeges bevándorlás nyomán válsághelyzet alakult ki.

Az ülésen az igazságügyi tárcavezető ismertette a déli határ védelmének megerősítése érdekében eddig elfogadott, illetve kidolgozott jogszabályi szigorításokat. Beszélt a jelenlegi helyzetről és a közös uniós fellépés hiányáról.

Trócsányi László kiemelte: nem szabad elvitatni Európa felelősségét a migránsokat kibocsátó országokban kialakult helyzetért.
Fontos lenne, hogy az Európai Unió azokban az országokban is legyen jelen, ahol a probléma ered - értékelte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!