Belföld

2015.09.04. 10:55

Több száz migráns indult el gyalog - Ahol a bevándorlók menete halad az autópályán, nincs autóforgalom

Ahol a Keleti pályaudvarról elindult illegális bevándorlók menete halad az M1-es autópályán, ott nincs közúti forgalom, a rendőrség a fővároshoz hasonlóan szakaszosan lezárja a sztrádát.

Péntek délután több száz migráns gyalog elindult a budapesti Keleti pályaudvartól, elmondásuk szerint Németországba - jelentette az MTI helyszínen lévő tudósítója.

A csoport a fővárosból az M1-M7 autópálya közös kivezető szakaszán halad, a járművek a belső sávban közlekedhetnek. Az úton lévő csoporthoz időközben többen csatlakoztak, létszámuk körülbelül 1000 fő. Köztük sok az újságíró és a civil is. A közlekedési rend fenntartása érdekében a rendőrség a menet útvonalán szakaszos zárást hajt végre.

Útközben többen is vizet és gyümölcsöt adtak a menetelőknek, akik elfogadták a segítséget.

A Keleti pályaudvartól indult, illegális bevándorlók vonulnak az Erzsébet hídon - elmondásuk szerint Németországba tartanak - 2015. szeptember 4-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A migránsok nem sokkal péntek 13 óra előtt indultak el a Keleti pályaudvartól, onnan a Rákóczi úton haladtak, hol a járdán, hol az úttesten. A gyerekek apjuk nyakában, sokaknál Angela Merkelt ábrázoló kép van, azokat emelik a magasba. A legtöbbjüknél csupán egy palack víz van, azzal indultak el Németország felé. Egy mikrobuszból tíz rendőr szállt ki a Blaha Lujza tér közelében, és megpróbálta feltartóztatni a tömeget, azonban ez nem sikerült. Az MTI tudósítója azt látta, hogy az egyik lakóházból valaki megdobta az egyik migránst.         A menet az Erzsébet hídon vonult át Budára, és továbbindult a Hegyalja úton. Valamivel délután két óra után értek a BAH-csomóponthoz, és a felüljárón haladtak tovább. Az út városból kifelé vezető oldalát elfoglalták, de a rendőrség később szabaddá tett egy sávot a forgalom számára. A migránsok a hídon a járdán mentek, a rendőrök továbbra is kísérik a határozott tempóban, de nyugodtan haladó tömeget. A vonulók előbb a Hegyalja úton, majd kevéssel fél három előtt a Budaörsi úti Petőfi-laktanyánál megálltak, hogy bevárják a lemaradókat.

Egy fiatalember, aki szírnek vallotta magát, az MTI tudósítójának megerősítette, hogy a határra indultak, céljuk pedig egyértelműen Németország. Megjegyezte, hogy a magyarok nagyon kedvesek, de nem akarnak Magyarországon maradni.

Csiszér-Kovács Viktória, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője a rendőrség péntek kora délutáni sajtótájékoztatóján mindössze annyit közölt: a rendőrség észlelte a történteket és megteszi a szükséges lépéseket.

A Keleti pályaudvartól indult illegális bevándorlók vonulnak az Erzsébet híd lehajtóján - elmondásuk szerint Németországba tartanak - 2015. szeptember 4-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán

A rendőrség nem sokkal később azt közölte: a mintegy 500 fős csoport 13 óra körül vált ki a Keleti pályaudvarnál tartózkodó bevándorlók közül, haladási irányukat nem jelölték meg. Felvették a kapcsolatot a menet elején haladókkal, akik először azt közölték, hogy úticéljuk a budapesti német nagykövetség. Rövid idő elteltével a csoport élén haladók közölték a biztosításra kijelölt rendbiztossal, hogy céljuk gyalogosan eljutni Ausztriába.

18:50 - Ahol a Keleti pályaudvarról elindult illegális bevándorlók menete halad az M1-es autópályán, ott nincs közúti forgalom, a rendőrség a fővároshoz hasonlóan szakaszosan lezárja a sztrádát - mondta az MTI kérdésére Balázs László, az ORFK határrendészeti főosztályának vezetője a rendőrség péntek kora esti budapesti sajtótájékoztatóján.

A rendőr ezredes hozzátette: a rendőrség követi korábbi elhatározását, hogy békésen kezelje a helyzetet, folyamatosan kapcsolatot tart a megközelítőleg 800, együtt haladó migránssal.

Arra az újságírói kérdésre, hogy hasonló esetben, ha egy magyar állampolgár kisétálna az autópályára, megbüntetnék, Balázs László azt mondta: a bevándorlókat megfelelő számú rendőr kíséri annak érdekében, hogy senkinek ne essen baja.

Csiszér-Kovács Viktória, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője ehhez hozzátette: rendkívüli helyzetről van szó, amelynek kezelése rendkívüli megoldásokat igényel. A menetről azt mondta: a rendőrség folyamatosan próbálta letessékelni az autópályáról a bevándorlókat, de ezt ők folyamatosan megtagadták.

A Keleti pályaudvarnál történt esetről Balázs László annyit közölt: az állomás mellett elhaladó 7-es buszból valaki kidobott egy ásványvizes palackot, amely eltalált egy bevándorlót. Ő könnyebben sérült. Az ügyben a buszról előállítottak nyolc embert garázdaság miatt, akik közül dobhatta valaki a palackot. Azt azonban cáfolta, hogy tömegverekedés történt volna.

Kiss Attila, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgató-helyettese arról beszélt, hogy azonosították azt a 64, még keresett embert, akik a bicskei befogadóállomásról futottak el: közülük 63 afgán és egy pakisztáni állampolgár. A csoportban több család is van.

Beszámolt arról is, hogy a Bicskén veszteglő vonatról 67 migráns befogadása történt meg, de folyamatosan szállnak le a vonatról és folyamatosan zajlanak a befogadások is. A rendőrség közlése szerint még megközelítőleg 200-an vannak a szerelvényen.

Ugyanígy megtörtént a Nagyszentjánoson megállított szerelvényről leszállt migránsok közül annak a 37-nek a regisztrációja Vámosszabadiban, akik hajnali kettőkor döntöttek úgy, hogy együttműködnek a hatóságokkal.

Csiszér-Kovács Viktória, az ORFK szóvivője a sajtótájékoztató elején rögzítette: a rendőri vezetők az irányításuk alá tartozó szerveket és szervezeteket a hatályos jogi normáknak mindenben megfelelően irányítják. A rendőri szervek közötti együttműködésben fennakadás nincs és nem is lesz - mondta.

Leszögezte: a rendőri állomány feladatait jogszerűen, szakszerűen és arányosan, a megfelelő védőfelszerelésekben látja el, részükre egyértelmű és világos utasítások kerültek és kerülnek kiadásra.

Úgy fogalmazott: a rendőri vezetők, irányító parancsnokok alapvető kötelessége a személy állományról való gondoskodás, amely teljesült és teljesül.

A rendőrség teljes személyi állománya a feladatait fegyelmezetten, elkötelezetten teljesítette, hajtotta végre - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!