Belföld

2016.06.15. 13:51

Ismét több száz milliós foglalás az akrobata betörőnél

A rendőrség több száz millió forint értékben foglalt le különböző értéktárgyakat, ékszereket, valutát, egy házat, egy lovardát és lovakat egy betöréses lopásokkal gyanúsított, már egy éve előzetes letartóztatásban lévő ecseri férfitól - közölte a debreceni rendőrkapitány szerdán sajtótájékoztatón a városban.

Uzonyi Attila rendőr ezredes emlékeztetett arra, a gyanú szerint V. Károly, aki fiatal korában lovas akrobata volt, tavaly tizenöt debreceni családi házba tört be, sok helyen akrobatikus módszerekkel.

A debreceni rendőrkapitányság munkatársai tavaly június 13-án fogták el a férfit, akiről azt feltételezik: 2013 eleje és 2015 júniusa között nemcsak Debrecenben, hanem az ország más településein is elkövetett vagyon elleni bűncselekményeket.

Illés Zoltán megbízott bűnügyi osztályvezető közölte: a gyanúsított a bűncselekmények helyszíneire hasonló módszerrel - akrobatikus ügyességgel - jutott be. Jellemzően felmászott a lakóházak emeletére, majd az ottani ablakokat, teraszajtókat befeszítve jutott be a lakásokba. Főleg a lemezszekrényeket és a széfeket kereste, amelyekből kizárólag készpénzt, értékes órákat és ékszereket tulajdonított el. A betöréseket többnyire hétvégén vagy ünnepnapokon, éjszaka követte el, amikor a sértettek nem voltak otthon.

Fotó: rendőrség

A debreceni nyomozók a férfinál 2015 júniusában tartott házkutatás során mintegy százmillió forint értékű arany ékszert, több millió forint készpénzt és valutát foglaltak le. Jelenleg 51 rendbeli lopás bűntett gyanúja miatt nyomoz a rendőrség az ecseri lakos ellen - mondta az osztályvezető.

Hozzátette: az eljárás során felmerült több olyan információ, hogy a férfi - az elfogását megelőzően - több, a bűncselekmények elkövetéséből származó értéket rejtett el a hozzá köthető ingatlanokban. A nyomozóhatóság feltérképezte V. Károly hozzátartozóinak életkörülményeit és a vagyonfelderítés során beszerzett információk alapján újabb házkutatásokat tartottak.

Nagy István, a debreceni rendőrkapitányság betörési alosztályának vezetője arról tájékoztatott, hogy a debreceni nyomozók 2016. június 2-án egy összehangolt akció keretében Ecseren, Csömörön és Budapesten tartottak újabb házkutatásokat.

A nyomozók mellett a bűnügyi szakértői és kutatóintézet munkatársai talajradarral és fémkeresővel kutatták át az ecseri és csömöri ingatlanokat. A házak különböző rejtekhelyein - bútorok alatt, a padláson lévő szemeteszacskókban - értékes karórákat és ékszereket találtak és foglaltak le. A gyanúsított felesége, V. Károlyné a ruházatába rejtett 45 500 eurót, amelyet a rendőrök szintén lefoglaltak - ismertette Nagy István.

Kitért arra: a gyanú szerint az asszony és két lánya, a 24 éves V. Alexandra és a 27 éves V. Barbara segített a férfi által ellopott értéktárgyak elrejtésében és értékesítésében. A nyomozók a három nőt különösen nagy értékre elkövetett orgazdaság bűntett gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki, ők az eljárás jelenlegi szakaszában szabadlábon védekezhetnek.

A vagyonbiztosítás és a sértettek kárának megtérülése érdekében a nyomozók egy családi házat, egy lovardát, hat lovat - köztük egy versenylovat -, két nagy értékű személygépkocsit, egy lószállítót és egyéb ingóságokat foglaltak le és kezdeményezték a bíróságnál ezek zár alá vételének elrendelését. Mindezeken felül több mint 1200 értékes órát és arany ékszert, valamint több millió forint értékű eurót foglaltak le.

A gyanúsítottal összefüggésbe hozható további bűncselekményeket a rendőrség vizsgálja, a további sértettek felkutatása és a lefoglalt értéktárgyak kategorizálása jelenleg is tart - közölték a debreceni sajtótájékoztatón.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!