Belföld

2016.01.28. 15:59

Itthon is betilthatják a magyarok nemzeti ételét?

Az állatvédő aktivisták mellett egyre több híresség kel ki a hízott libamáj fogyasztása ellen. Kíváncsiak voltunk, idehaza hogyan vélekedik a közvélemény. Egy olvasónk például a következőket írta: "Ostoba állat barát társadalomba élünk .."

Múlt héten megjelent, "Csúnyán beszólt a magyaroknak a Baywatch szexi sztárja" c. cikkünkben szavazásra buzdítottuk olvasóinkat. Arra voltunk kíváncsiak, mit gondoltok Pamela Anderson (had)üzenetéről. Aki esetleg lemaradt volna róla, az amerikai színésznő nemrég felszólította a franciákat, hogy ne egyenek hízott libamáját, hagyjanak fel ezzel a "kegyetlen luxussal", amely évente 80 millió szárnyasnak okoz "szörnyű kínokat".

De térjünk is vissza szavazásunkhoz. A válaszok alapján ugyanis teljesen egyértelmű (igaz cikkünkben csak alig négyezren szavaztak):

A magyarok többsége továbbra is szeretne idehaza hizlalt libamájat enni!

Na persze nem nagyon lehet ezen mit csodálkozni, és nem csak azért, mert finom... Habár az Európai Unió több országában, például Ausztriában is törvény tiltja a libák tömését, Franciaországhoz hasonlóan, a liba és kacsamáj itthon is gasztronómiai kultúránk elengedhetetlen eleme rengeteg embernek ad munkát (Franciaország után Magyarország adja a világ hízott májtermelésének döntő hányadát)

Az sem véletlen egyébként, hogy az állami szervezetek is inkább amiatt kampányolnak, mire figyeljünk, ha nem akarjuk, hogy a boltban átverjenek minket. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatása szerint például mindennapi felhasználás során pusztán ránézésre, szabad szemmel és tapintással rendkívül nehéz megállapítani a csalást, gyakran még a sokat tapasztalt szakácsokat is megtévesztik a hamisítók. Ha kacsamájat hoznak forgalomba libamájként, érzékszervi vizsgálatokkal a hatósági szakemberek sem tudják egyértelműen azonosítani a terméket, ezért alkalmaznak fajazonossági DNS-vizsgálatot.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!