Belföld

2015.10.05. 15:05

Jelenleg 300 férfi van bv-intézetekben idegenrendészeti őrizetben

Jelenleg mintegy 300 férfi van idegenrendészeti őrizetben az ország kijelölt büntetés-végrehajtási intézeteiben - közölte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) az MTI-vel.

A BVOP közlése szerint az idegenrendészeti őrizet hatálya alatt lévő emberek befogadása a szervezetnek nem okozott problémát, az elhelyezési körülményeik a legenyhébb büntetés-végrehajtási rezsimszabályokhoz hasonlóak. Az őrizeteseket a többi fogvatartottól elkülönítve helyezik el, jogaik gyakorlása, kapcsolattartásuk, valamint a vallásuknak megfelelő étkezés egyaránt biztosított számukra.
Nők, fiatalkorúak és gyermekek befogadására nem került sor, az ezzel kapcsolatos feladatokat a rendőrség és a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal mint idegenrendészeti hatóság látja el.

Válaszukban kiemelték: az idegenrendészeti őrizet nem azonos a büntető törvénykönyvről szóló törvényben szereplő új tényállásokkal, mint például a határzár tiltott átlépése, határzár megrongálása, határzárral kapcsolatos építési munkák akadályozása.

A jogerős bírósági ítélettel megállapított kiutasítás mellékbüntetés esetében a bíróság kezdeményezésére, valamint az idegenrendészeti hatóság határozatával elrendelt kiutasítás végrehajtásának biztosítása érdekében idegenrendészeti őrizetbe vehetik az érintett külföldit a többi között azért, ha a hatóság elől elrejtőzött vagy a kiutasítás végrehajtását más módon akadályozza. Akkor is elrendelhető az idegenrendészeti őrizet, ha az érintett a távozást megtagadja vagy más alapos ok miatt feltehető, hogy a kiutasítás végrehajtását késlelteti vagy meghiúsítja. Szintén elrendelhető a kényszerintézkedés, ha a külföldi a kiutasítás hatálya alatt és a kiutazás előtt szabálysértést vagy bűncselekményt követett el, vagy a kötelező tartózkodásra kijelölt helyet engedély nélkül, illetve az előírt feltételek hiányában elhagyja.
Idegenrendészeti őrizetben nem csak a büntetés-végrehajtási intézetekben lehetnek külföldiek, hanem a rendőrség idegenrendészeti őrzött szállásain is.

A Belügyminisztérium korábbi tájékoztatása szerint a bíróság által elrendelt kiutasítás végrehajtására a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) a hatáskörrel rendelkező hatóság.

A kiutasítás végrehajtására a BÁH intézkedik, és idegenrendészeti őrizetet rendel el, a rendőrség idegenrendészeti őrzött szállásán 72 órára. Ezt követően a bíróság hosszabbítja meg az őrizeti időt. Az őrizetet azonnal meg kell szüntetni, ha a kitoloncolás feltételei nem állnak fent.

A BÁH intézkedik a kiutasított ember kitoloncolásáról, amely visszafogadási egyezmény alapján is történhet, ennek végrehajtása a rendőrség hatáskörébe tartozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!