Belföld

2016.12.09. 17:59

Jószolgálat-díj a szociális munka elismerésére

A karácsonyi időszakban mindannyiunkban felébred kicsit a segíteni vágyás. Gyűjtjük a cipősdobozokat, körülnézünk a szekrényünkben nem hordott meleg ruhákat keresve, hátha hasznát veszi még valaki. Lehet, hogy gyakrabban viszünk csokoládét azoknak, akikkel mindennap találkozunk, és az otthonra készített mézeskalácsból is jut a barátainknak is. Fontos dolgok ezek, és az ember alapvető igénye is mások segítése.

PLT-információ

Viszont vannak olyanok, akik nem csak ebben az időszakban, hanem egész évben azért dolgoznak, hogy másoknak jobb legyen, és egész évben vagy hivatásszerűen, vagy csak barátságból, vagy jó szomszédi viszonyból eredően segítenek másokon.

A Twickel-Zichy Mária Terézi Alapítvány a Twickel Szőlőbirtokkal közösen azért alapította meg 2016-ban a Jószolgálat-díjat, hogy azokra irányítsa a figyelmet, akik egész évben segítenek másokon. A díjra bárki jelölhet bárkit, az alábbi kategóriákban: családokért végzett szociális munka, kisebbségekért végzett szociális munka, fogyatékkal élőkért végzett szociális munka, idősekért végzett szociális munka, hajléktalanokért végzett szociális munka (egyéni és intézményi kategóriában egyaránt). Emellett átadásra kerül egy civil közösségi díj, a civil kezdeményezésű, intézményrendszeren kívül végzett szociális munka elismerésére, egy életműdíj a szociális munka területén egész életen át tartó, elkötelezett és példamutató tevékenységért, valamint egy közönségdíj, a közönség szavazatai alapján megválasztott egyén vagy intézmény részére.

Azért fontos kezdeményezés a Jószolgálat-díj, mert széles társadalmi réteget kíván megszólítani, annak érdekében, hogy azok is felfigyeljenek a szociális munka szükségességére, akiknek, szerencséjükre, saját bőrükön nem kell megtapasztalniuk. Hiszen a szociális munka a széles társadalmi réteg számára ismeretlen, leginkább azok találkoznak vele, akik maguk is rászorulók.

A díjra 2027. január 31-ig van lehetőség jelölni. A díj alapítói abban bíznak, hogy az idén meglapított Jószolgálat-díj olyan személyeket ismer majd el, akik példaként állhatnak majd az elkövetkező évek jelölői és díjazottai előtt. Ehhez azonban az kell, hogy minél többen küldjék el jelölésüket a www.joszolgalatdij.hu oldalon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!