Belföld

2016.01.23. 12:20

Kikérte a NAV az Uber-sofőrök adatait a cég központjától

A Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára azt mondta, amellett, hogy a NAV szúrópróbaszerűen ellenőrzi az Uber-sofőröket, a cég holland központjától megkérte a magyar sofőrök adatait, írja az MTI Tamásné Czinege Csilla M1-ben elmondott tájékoztatása alapján.

A helyettes államtitkár szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nem a közösségi szolgáltatások ellen lép fel, hanem azt akarja elérni, hogy az ilyen szolgáltatást nyújtók is ugyanazokat a közterheket fizessék, mint a piac más szereplői.

Az Uber-sofőrök úgy tudnak eleget tenni a közteher fizetésének, ha egyéni vállalkozói igazolványt váltanak ki, adószámot kapnak, és fizetik a kisvállalkozói adót. Ez utóbbi a főállású vállalkozóknál havi 50 ezer forint, amely a személyi jövedelemadó mellett a nyugdíj- és egészségbiztosítási járulékot is tartalmazza. Aki félállásban - például diákként - uberezik, annak csak havi 25 ezer forintot kell fizetnie, mondta.

Miután az Uber-szolgáltatásért csak a mobil applikáción keresztül lehet fizetni, így a sofőr nyugtát nem, csak számlát adhat, viszont azt kötelező megtennie.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!