Belföld

2016.02.08. 13:50

Kődobálás Kiskunhalason: 15 embert állítanak bíróság elé

Egyebek mellett csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak miatt kell gyorsított eljárásban bíróság elé állnia 15 külföldi gyanúsítottnak, akik a kiskunhalasi befogadó központban intézkedő rendőrökre támadtak - írja a Kecskeméti Járási és Nyomozó Ügyészség.

Az eset január 15-én történt a kiskunhalasi őrzött menekültügyi központban. Délután 5 előtt nem sokkal a központ internetszobájában szóváltás alakult két iraki őrizetes között az internethasználat miatt, a két férfi össze is verekedett. A fegyveres biztonsági őrök szétválasztották őket, majd a helyszínre hívott rendőrök elkezdték átkísérni őket az előállító helyiségbe. Az egyik férfi ellenállt a jogszerű rendőri intézkedésnek. Dulakodott a rendőrökkel, fogásukból megkísérelt kiszabadulni és többször a rendőrök felé rúgott.

A rendőrök intézkedésén felháborodva az őrzött területen maradtak közül legalább 15 fő – köztük a többi gyanúsított - az elkülönítő helyiség előtti elválasztó kerítésnél kezdett gyülekezni. A kerítést elkezdték rugdosni és rángatni, ekkor az egyik fegyveres biztonsági őr könnygázt alkalmazott. A tömeg egy része továbbra is a kerítés mellett maradt, voltak, akik a kerítésen túl tartózkodó rendőrökre köveket dobtak. Emiatt az őrzött terület kerítésén kívül tartózkodó hivatásos rendőr szintén könnygázt használt.

A csoport tagjai ekkor elhátráltak a kerítéstől, és közülük legalább 15-en az udvaron található murva kavicsokkal és kövekkel elkezdték dobálni a kerítésen belül és kívül tartózkodó hivatásos rendőröket és fegyveres biztonsági őröket. A dobálás több mint egy percig tartott, ezalatt a rendőrök védő eszközöket, sisakot és pajzsot vettek magukhoz, valamint kimenekítették a külföldiek ellátását végző szociális munkásokat.

Mivel két szociális munkás az közösségi helyiség konténerében rekedt, ezért a készenléti rendőrök egy csoportja visszament az őrzött területre és kihozta őket. A rendőrök jogszerű intézkedése miatt az őrizetesek közül legalább 15 fő újra elkezdte dobálni kövekkel és kavicsokkal az őrzött terület egyik kapujánál lévő, rendőrökből és biztonsági őrökből álló sorfalat. Majd elkezdték az őrzött területet elválasztó kerítésen elhelyezett gyoda-drótkerítést megbontani, az egyik konténer ablakán lévő rácsot is lefeszítették. A támadó magatartással a csoport tagjai a készenléti rendőrök 17 óra 15 perckor kezdődött beavatkozása miatt hagytak fel.

Az iraki, iráni, afgán, algériai, palesztin és szír állampolgárságú gyanúsítottak előzetes letartóztatásban vannak. Közülük az internet használat miatt verekedő egyik személyt garázdaság vétségével, míg rendőrökre támadó társát garázdaság vétségén kívül hivatalos személy elleni erőszak bűntettével vádolja a nyomozó ügyészség. A többi gyanúsított közül 12 személynek csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt kell felelnie. A gyanúsítottak ügyét 2016. február 10. és 11. napján tárgyalja a Kiskunhalasi Járásbíróság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!