Belföld

2016.08.23. 11:43

Közokirat-hamisítás miatt vádat emeltek a szekszárdi földügyben

Százhatvan rendbeli közokirat-hamisítás miatt vádat emelt a Szekszárdi Járási és Nyomozó Ügyészség egy 41 éves Tolna megyei férfi ellen, aki életjáradék-szerződésekkel jutott földtulajdonhoz - közölte a Tolna Megyei Főügyészség kedden az MTI-vel.

Tájékoztatásuk szerint a vádlott - több mezőgazdasági társaság tulajdonosa - 2012. május 23. és 2014. június 10. között életjáradéki szerződéseket kötött Tolna és Baranya megyei földtulajdonosokkal, akik ennek fejében a földek tulajdonjogát átruházták rá. A szerződések azonban csak formailag voltak életjáradéki szerződések, mivel aláírásuk után nemcsak a járadék esedékes összegét, hanem a földek teljes forgalmi értékét egy összegben megfizette a jogosultaknak.

Így az életjáradék legfontosabb ismérve, a jogosult haláláig történő, időszakonkénti rendszeres juttatás nem teljesült, hanem tényleges adásvétel történt - írták.

A vádirat emlékeztet: a termőföldről szóló törvény felsorolja, hogy kiket és milyen sorrendben illet meg az elővásárlási jog. Eszerint az elfogadott vételi ajánlatot nyolc napon belül a helyi polgármesteri hivatalokban kifüggesztett hirdetményben közölni kell az elővásárlásra jogosultakkal, akik hatvan napig nyilatkozhatnak arról, élnek-e az elővásárlási joggal.

A vádirat szerint ebben az esetben a formailag életjáradéki szerződések megkötésével a vételi ajánlat kifüggesztése elmaradt, több elővásárlási jogosult nem tudott élni e jogával, emiatt a szerződések megtámadhatóak. A vádlott által kötött életjáradéki szerződések alapján a tulajdonjog változását valótlan jogcímen bejegyezték az ingatlan-nyilvántartásba.

A férfi, akivel szemben az ügyészség pénzbüntetés kiszabását szorgalmazza, néhány százezer forinttól több millió forintig terjedő összegeket fizetett a földek forgalmi értéke alapján a tulajdonosoknak.

Szabó Balázs, a Jobbik szekszárdi önkormányzati képviselője május 10-én sajtótájékoztatón közölte, hogy Twickel György, a Szekszárd Zrt. tulajdonosa ellen van folyamatban az eljárás.

A Szekszárd Zrt. a Tolnai Népújságban május 13-án megjelent közleményében visszautasította, hogy tulajdonosa jogszabályellenesen járt el. A közlemény szerint a feljelentést a cég korábbi ügyvédje tette, akivel a zrt. jogvitában állt.

A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság 2016. januárban zárta le vádemelési javaslattal a nyomozást, amelyet öt gyanúsítottal szemben folytattak le. A szekszárdi ügyészség először megszüntette az eljárást, a Tolna Megyei Főügyészség azonban a határozatot hivatalból felülvizsgálta, részben hatályon kívül helyezte, és több rendbeli közokirat-hamisítás bűntette miatt vádemelésre utasította az elsőfokú ügyészséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!