Belföld

2013.05.05. 07:16

Lombikban készültek

Hallottam már olyan jóslatot, hogy ötven év múlva minden második gyerek mesterséges megtermékenyítés után jön majd világra.

Varga Andor

Nálunk mind a kettő lombikbébi, úgyhogy simán el tudom fogadni ezt. Gyerekorvosunk szerint – aki nem arról híres, hogy mondandója lényegét szép szavakba csomagolná – az egyre szaporodó meddőségi problémákkal a természet védekezik az emberi „mindenhatóság” ellen: míg nagyanyáink idejében is sok gyerek halt meg különféle betegségekben (azaz működött a természetes kiválasztódás), addig az orvostudomány mai állása mellett még a kilós súllyal világra jött koraszülött is felcseperedik. Persze, borzasztó kegyetlen a törvény, hogy a gyengének vesznie kell, de végső soron a természet rendje ez, amibe az ember (itt is) beavatkozott. A természet válaszlépésére pedig megint újat húz az ember: az első lombikbébi 1978-ban született meg, azóta világszerte közelíti az 5 milliót a számuk, Magyarországon évente (ez az adat 2010-es) a 96 ezer szülés mintegy két százaléka lombikeljárás következménye. Vidékünkről a tapolcai Pannon Reprodukciós Intézetbe járnak a legtöbben gyermekáldás reményében. Az intézményben június 8-án immár tizenegyedszer rendeznek babatalálkozót, amire az itt készült gyerekeket és szüleiket várják. A helyi rendezvénycsarnok mindig zsúfolásig telik a vendégekkel, mi lesz itt, ha még az ötvenéves jóslat is valóra válik. De az igazán félelmetes kérdés az, hogy vajon mi lesz a természet következő lépése

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!