Belföld

2015.08.03. 07:39

Magyar keresztapára csapott le a NAV

A nyíregyházi ügyvéd addig védte a bűnözőket, amíg maga is eltanulta a szakmájuk fortélyait.

Az általa irányított bűnszervezet maffiaszerű eszközökkel és módszerekkel próbálta blokkolni a bűnüldöző szervek munkáját, miközben szinte bármilyen illegális ügyletbe belevágott, mint például cégtemető vagy éppen cigarettacsempészet.

Az ügyvéd a 2000-es évek elejétől kezdve sok bűnözőt védett, így megismerte a különböző bűncselekmények elkövetési módját, és azokat a módszereket, amelyekkel a büntetőeljárások sikere meghiúsítható - áll a NAV közleményében. Ezeket az információkat felhasználva, busás anyagi haszon reményében bűnszervezetet épített ki. A vállalkozásként működő szervezetnek cégek eltüntetése, vagyon elleni bűncselekmények, és cigaretta csempészet mellett prostitúcióval kapcsolatos bűncselekmények is a számlájára írhatók. Emellett a megindult büntetőeljárásokat például hamis bizonyítékokkal, hamis tanúvallomásokkal, és hamis okiratokkal igyekeztek megtorpedózni.

A közlemény szerint az ügyvédnek a bűnszervezet zavartalan működése érdekében arra is volt gondja, hogy az eljáró nyomozókat, ügyészeket feljelentgesse, vagy vesztegetés látszatának keltésével, alaptalan elfogultsági bejelentésekkel próbálja elérni, hogy az eljárásokra más hatóságokat jelöljenek ki. Ezzel akarta elkerülni, hogy a szervezett jelleg, és az állandósult elkövetői kör feltűnjön a hatóságoknak.

Miután védőként megismerte, hogy a fiktív cégátruházások milyen haszonnal kecsegtetnek, elhatározta, hogy szervezetten tesz eleget a cégtulajdonosok ilyen igényeinek. Ehhez ukrán bukóembereket, és fiktív magyarországi székhelyet biztosított, mindezért pedig cégenként legalább ötszázezer-egymillió forintot kért. A strómanoknak ötvenezer forintot fizetett. Az üzletszerű szolgáltatás országszerte elhíresült, hiszen így menthették ki a cégek még meglévő vagyonát tulajdonosaik, meghiúsítva a hitelezői igények kielégítését. Sőt ezzel a módszerrel azt a látszatot keltették, hogy a cégek vagyona mellett a számviteli iratok is az ukrán "ügyvezetőkhöz" kerültek. Így leplezhették az egyéb bűncselekményeket, és a bírsággal járó szabálytalanságokat is. Az eddigi adatok szerint negyvennyolc céget fantomizáltak - közölte a NAV.

A pénzügyi nyomozók tizenöt embert hallgattak ki gyanúsítottként, köztük a nyíregyházi ügyvédet és két segítőjét. Hármójukat őrizetbe vették, majd a bíróság elrendelte előzetes letartóztatásukat. A nyomozás közokirat-hamisítás és csődbűncselekmény miatt folyik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!