Belföld

2015.09.04. 16:34

Magyar-román - Könnygázt is bevetettek a rendőrök; egymást ütik a román szurkolók (frissítve)

A péntek esti labdarúgó Európa-bajnoki selejtező helyszíne felé tartó magyar futballszurkolók egy része sörösüvegeket, petárdákat dobált a rendőrökre, akik válaszul könnygázt vetettek be, gumibotot használtak a Groupama Arénánál - jelentette az MTI tudósítója a helyszínről péntek késő délután.

Az MTI tudósítója arról számolt be, hogy a rendőrség teljesen lezárta a Könyves Kálmán körút és az Üllői út kereszteződését, a villamosok sem járnak.

Az ultrák felborítottak egy autót, betörték a szélvédőjét, és egy égő román zászlót dobtak rá, amit a rendőrök oltottak el.

Rendőrök intézkednek a Keleti pályaudvarnál, ahol verekedés tört ki radikális magyar futballszurkolók és illegális bevándorlók, illetve a migránsok különböző csoportjai között 2015. szeptember 4-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán

A szurkolók egy része betondarabokkal, kövekkel, fém padokkal és közlekedési táblákkal támadt a rendőrökre, akik válaszul nagy mennyiségű könnygázspray-t és könnygázgránátot vetettek be, anmitől több rendőr is fulladozni kezdett. A planetáriumhoz szorították a drukkereket, a bejelentett rendezvényük helyszínére, ahol a tervek szerint kísérnék figyelemmel a mérkőzést azok a szurkolók, akik nem jutottak be a stadionba.

A helyszínen megjelent a lovasrendőrség, és érkezett egy vízágyús autó is. A rendőrök többször összecsaptak az ultrákkal, több embert kiemeltek közülük.

A péntek esti Magyarország-Románia labdarúgó Európa-bajnoki selejtező mérkőzést megelőzően futballszurkolók több száz fős, fekete ruhába öltözött csoportja vonult végig a Deák tértől a Károly körúton és az Üllői úton át a Groupama Aréna felé, útközben a "Ria, ria, Hungária!" rigmust skandálták, petárdákat robbantottak, többen üvegeket, palackokat dobáltak. Egy szurkoló megsérült, hozzá mentőt kellett hívni.

20:30 - Egymást ütik a román szurkolók

Verekedés tört ki a román drukkerek szektorában a 20.45-kor kezdődő, magyarok elleni Európa-bajnoki selejtezőmérkőzés előtt.

A vendégszurkolók egy kisebb csoportja összeverekedett, ahogy arra már Bukarestben is volt példa.

Az incidenst követően a rendőrök nagy létszámban bevonultak a szektorba, egyelőre csak "farkasszemet néznek" a román ultrákkal.

Rendőrök lefognak egy férfit a Groupama Arénánál 2015. szeptember 4-én. A Magyarország-Románia labdarúgó Európa-bajnoki selejtező helyszíne felé tartó magyar futballszurkolók egy része a rendőrökre sörösüvegeket, petárdákat dobált. A rendőrök válaszul könnygázt vetettek be, gumibotot használtak. MTI Fotó: Marjai János

20:30 - Rendőrség: a demonstráció elvesztette békés jellegét

Csapaterőt vetett be és könnygázt alkalmazott a rendőrség péntek este a Groupama Arénánál, mert a magyar-román futballmérkőzés helyszínéhez közel bejelentett demonstráció "elvesztette békés jellegét" - közölte az MTI-vel az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata péntek este. Tájékoztatásuk szerint az összecsapások során három rendőr sérült meg könnyebben.

A Népligetnél, a Planetárium előtti helyszínre szurkolói demonstrációval egybekötött meccsnézést jelentettek be a Magyar Labdarúgó Szövetség jegyértékesítési rendszere ellen. A szurkolók egy része kövekkel és fém szemeteskukákkal is dobálta a rendőröket, valamint színes füstgránátokat is közéjük hajítottak, több rendőrt eltaláltak.

Román szurkolók verekednek a Magyarország-Románia labdarúgó Európa-bajnoki selejtező mérkőzés előtt Budapesten, a Groupama Arénában 2015. szeptember 4-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Az MTI tudósítója előzőleg arról számolt be, hogy a rendőrök többször összecsaptak az ultrákkal, akiket a stadiontól a Népliget belseje felé szorítottak, könnygázt bevetve. Az ORFK Kommunikációs Szolgálata ezzel kapcsolatban azt közölte: a rendőrség a demonstrálókat a Népligetbe beszorítva megakadályozta a szurkolói csoportok közötti konfliktus kialakulását.

A demonstrálók közül a rendőrség 13 főt emelt ki és állított elő. Egyúttal felszólították a demonstráció szervezőjét, hogy ha a demonstráció újra elveszítené békés jellegét, azt oszlassa fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!