Belföld

2012.09.15. 17:40

Már az idén önálló büntetőjogi tényállás lehet a párkapcsolati erőszak

Budapest - A kormány tervei szerint még az idén benyújtják azt a javaslatot, amelynek értelmében a párkapcsolati erőszak önálló tényállás lehet a büntető törvénykönyvben (Btk.).

MTI

Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter azután beszélt erről, hogy szombaton egyeztetett a családon belüli erőszak ügyében indított országos népi kezdeményezés szervezőjével, Halász Pálmával, az Élet-Érték Alapítvány elnökével, továbbá a Fidesz női tagozatának képviselőivel és LMP-s képviselőkkel.

A tárcavezető sajtótájékoztatón elmondta, bíznak abban, hogy az Országgyűlés megszavazza a kapcsolati erőszakot önálló büntetőjogi tényállássá minősítő javaslatot. Tájékoztatása szerint megállapodtak abban, hogy kezdeményezik egy munkacsoport felállítását, amelyben az igazságügyi miniszter, a belügyminiszter, az Egyenlő Bánásmód Hatóság, az ombudsmani hivatal, illetve a Halász Pálma által javasolt civil szervezetek közösen dolgozzák majd ki az önálló büntetőjogi tényállás részleteit.

A parlament hétfőről keddre virradóra tárgyalta azt az országos népi kezdeményezést, amelynek célja, hogy az Országgyűlés tűzze napirendjére a családon belüli erőszak önálló büntetőjogi törvényi tényállássá minősítését. Ennek érdekében a kezdeményező Élet-Érték Alapítvány csaknem százezer aláírást gyűjtött össze.

A vitában felszólaló Varga István (Fidesz) egyebek között azt mondta: "azzal kellene foglalkozni, hogy ebben a társadalomban ne egy vagy két gyermek szülessen, hanem három, négy vagy öt gyermek. És akkor lenne értelme annak, hogy jobban megbecsülnénk egymást, és fel sem merülhetne a családon belüli erőszak".

Pénteken Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök és Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője tárgyalt a Fidesz női tagozatának képviselőivel. Rogán Antal ezt követően sajtótájékoztatóján azt mondta: korábbi álláspontját megváltoztatva mégis támogatja a Fidesz a családon belüli erőszak önálló Btk.-tényállásá nyilvánítását szorgalmazó országos népi kezdeményezést.

Halász Pálma megjegyezte, hogy kezdeményezésük parlamenti megvitatása "méltatlan időpontban, létszámban és stílusban" történt. Márpedig széles társadalmi réteget érintő problémáról van szó - hangsúlyozta Halász Pálma, aki üdvözölte a Balog Zoltán által kezdeményezett egyeztetést, és sikertörténetnek nevezte, hogy végre elindult a munkafolyamat.

Balog Zoltán miniszter szombati sajtótájékoztatóján elmondta: úgy egyeztek meg, hogy a család szó olyan értéket képvisel, amelyhez nem szeretnének "negatív töltetet" társítani, ezért a büntető törvénykönyvbe "együttélési", vagy "kapcsolati erőszak" megnevezéssel emelnék be az új tényállást.

Balog Zoltán megjegyezte továbbá, hogy komplex problémáról van szó, s azt nem elég büntetőjogi szinten kezelni. Szemléletformálásra van szükség az oktatásban, a családok segítésében, megoldást kell találni a gazdasági, illetve szociális válsághelyzetek kezelésére is.

Szabó Tímea, az LMP országgyűlési képviselője azt mondta, örülnek, hogy a kormány is felismerte: a családon belüli erőszak össztársadalmi probléma, olyan probléma, amely több mint egymillió embert - nőt, gyermeket, időst, fogyatékkal élőt és férfit - egyaránt érint.

Az LMP viszont úgy gondolja, hogy a felálló munkacsoportnak elsősorban kormányzati szervek képviselőiből és a Halász Pálma által javasolt civil szakértőkből kell állnia. Így ellenzéki pártként az LMP ebben a szakértői munkában most "hátralép", de javaslataikkal a továbbiakban is segíteni kívánják a munkát - fűzte hozzá Szabó Tímea.

Ékes Ilona fideszes országgyűlési képviselő azt mondta: a kiszolgáltatott nők és gyermekek védelmében végzett munkája érdemi lépéshez érkezett, és reméli, hogy a civilek segítségével sikerül végigvinni ezt az ügyet, és a közös munkának meglesz az eredménye

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!