Belföld

2017.07.21. 13:52

Megérdemli a sorsát, aki Brüsszelre vár

Amelyik ország nem tudja megvédeni a határát, az az ország nincsen – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádióban.

MW Központi Szerkesztőség

Minden nemzet a marsallbotját a saját zsebében viseli, és amelyik ország Brüsszelre vár, az megérdemli a sorsát – mondta. Orbán Viktor értelmes munkamegosztást szorgalmazott az unión belül. Értékelése szerint Brüsszelben „papírízű", nem működő javaslatokat dolgoznak ki, a leghumánusabb vezető szerepében tűnnek fel, miközben százával fulladnak a vízbe az emberek, nő a terrorveszély és az antiszemitizmus Európában.

A kormányfő kitért arra is, hogy a V4-ek kifejezte csatlakozási szándékát a német és olasz néppárti belügyminiszterek javaslatához, amely szerint Líbiában kell megállítani a bevándorlást.

Orbán Viktor bírálta, hogy az unió támogatja azokat a nem kormányzati civilszervezeteket (NGO-k), amelyek együttműködnek az embercsempészekkel. Az olasz sajtó tele van azokkal a bizonyítékokkal, hogy a Soros György által támogatott szervezetek hogyan működnek együtt annak érdekében, hogy Európából egy inkább kevert népességű kontinenst hozzanak létre – tette hozzá.

A miniszterelnök beszámolt Benjámin Netanjahu budapesti látogatásáról is, amelyet történelmi jelentőségűnek nevezett. Az izraeli kormányfő azért érkezett Budapestre, hogy megvitassa, hogyan lehet Magyarországgal együttműködni a következő évtizedekben. „Találtunk is kulcsot az ajtóhoz" – mondta Orbán.

Orbán Viktort korábbi tusnádfürdői beszéde kapcsán is kérdezték, amelyben az illiberális demokráciát vázolta fel. Véleménye szerint lehetett gondolni, hogy szavaiból egy liberális ellentámadás bontakozik ki, de ennek jelentőségét nem becsülné túl. El kell utasítani azt, hogy Magyarországon a liberális azt jelentse, hogy ha nem a liberálisok nyerik a választást, akkor nincs többé demokrácia.

A kormányfő az interjúban azt is kijelentette: nincs olyan rendezvénye a világnak, amit Budapest városa ne tudna megszervezni. A vizes világbajnokság a bizonyíték arra, hogy ez így van – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!