Belföld

2010.06.27. 15:21

Megújuló energiák : Európa élvonalától lemaradtunk

Mennyire tudjuk fel - és kihasználni Magyarországon a megújuló energiát? - kérdeztük Burján Emese nagykanizsai közgazdászt, a Fenntartható Fejlődésért Egyesület elnökét.

Szalabán Attila

- Bár Magyarország adottságai nagyon jók ebből a szempontból, Zala és Nagykanizsa lehetőségei pedig különösen jók biomassza tekintetében, mégis lemaradtunk Európa élvonalától, de még a szomszédos Szlovéniától is ezen a téren - kezdte Burján Emese. - Nem behozhatatlan a hátrány: Magyarország 2020-ra az energiafelhasználásának 13 százalékát szeretné megújuló forrásokból biztosítani. Ennek eléréséhez azonban még sok a tennivalónk. Sok esetben egyéni döntéseken múlik az előrelépés, különösen ha azt nézzük, hogy komoly állami támogatások vehetők igénybe a megújuló energiák háztartási célú alkalmazásához. Ezek a lehetőségek segítenek spórolni például a gázszámlán.


Nagykanizsa mindig is kiemelten kezelte a megújuló energiák ügyét. Az egyesületünk által szlovén-magyar együttműködésben létrehozott zöld energia központban ingyenesen adunk tanácsokat, segítséget mindenkinek. Örömünkre ezzel szép számmal élnek is az emberek, ám jó lenne, ha még többen megkeresnének bennünket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!