Belföld

2017.06.19. 11:16

A más állatoknak szánt mérgektől pusztulnak el a rétisasok

Egyre több rétisasmérgezésről érkezik hír.

Miközben erősödik a baranyai rétisasok állománya, egyre több mérgezéses esetről lehet hallani. - írja a bama.hu. Legutóbb májusban értesítették a Duna–Dráva Nemzeti Park Igazgatóság (DDNP) természetvédelmi őrét, hogy Orfűn, a Bánosra vezető út közelében egy elhullott rétisas tetemére találtak. A tetem görcsbe szorult lábakkal feküdt a földön, a csőrén habos vér volt látható. A sas pusztulásával kapcsolatos egyéb nyomot a természetvédelmi őrök nem találtak, de a madár által mutatott tünetek alapján nem zárhatták ki a mérgezés gyanúját.

– A rétisas-mérgezéses esetek a leggyakrabban nem szándékosak, és jellemzően az apróvadas területeken fordulnak elő, ahol a mérgeket olyan, károkat okozó állatok gyérítéséhez helyezik ki, mint például a dolmányos varjú vagy a róka – tájékoztatott Hováth Zoltán, a DDNP tájegységvezetője. – A jelenség mozgatórugója az állattartással kapcsolatos gazdálkodói érdek. Számukra ma is az a legegyszerűbb, ha az illegális módszert, a mérgezést választják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!