Belföld

2016.07.20. 12:23

MNB: mintegy 55 millió forint bírság az OTP csoportnak

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) átfogó vizsgálat után összesen 54,75 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki az OTP-csoportra, és kötelezte a csoporttagokat a jogsértések megszüntetésére - közölte a jegybank az MTI-vel szerdán.

A vizsgálat az OTP Banknál egyebek közt az ügyletminősítés (értékvesztés-elszámolás, céltartalék megképzése) terén állapított meg jogszabálysértést.

Emellett az MNB szerint szabálytalanságok voltak az ügyfelek jövedelemarányos törlesztőrészlet mutatójának (JTM) számításában, a felügyeleti adatszolgáltatás, az ingatlanfedezetek értékelése és értékbecslése, a befektetésekre vonatkozó belső szabályzatok aktualizálása során, illetve a könyvvitel számviteli megfelelősége, a csoportszintű tőkeszámítás, a nemteljesítő kitettségek minősítése, illetve az informatikai (IT) biztonság terén.

A közlemény szerint az MNB szokásos átfogó vizsgálatát folytatta le az OTP Bank Nyrt.-nél (OTP Bank) és az összevont felügyelet alá tartozó egyes leányvállalatainál, az OTP Jelzálogbank Zrt.-nél (itt a jelzálog-hitelintézeti törvénynek való megfelelésről célvizsgálatot is végeztek), a Merkantil Váltó és Vagyonbefektető Bank Zrt.-nél, az OTP Faktoring Követeléskezelő Zrt.-nél, az OTP Ingatlanlízing Zrt.-nél és az OTP Lakástakarékpénztár Zrt.-nél.

Az MNB közleménye szerint a jegybank az OTP Bankra 42 millió forint bírságot szabott ki.

A bírság összegének megállapításakor a jegybank enyhítő körülményként értékelte, hogy az ügyfelek érdekei nem sérültek, a hitelintézet a vizsgálat során együttműködött az MNB-vel. Súlyosító körülménynek számított a bank erős hatásbesorolása, ami azt jelenti, hogy az OTP a mérete, ügyfélköre alapján nagyon jelentős szerepet tölt be a magyar bankpiacon, ami komoly problémát idézhet elő, ha esetleg gond jelentkezik a bank működése során.

Az MNB az OTP Jelzálogbankra adatszolgáltatási hiányosságok miatt 1 millió forint bírságot, az OTP Faktoringra fedezetértékelési és IT-biztonsági hiányosságok miatt 1,5 millió forint bírságot,  az OTP Ingatlanlízingre ügyletminősítési, adatszolgáltatási és informatikai hibák nyomán 5,25 millió forint bírságot, illetve a Merkantil Bankra hitelkockázat-kezelési, számviteli és informatikai hiányosságok miatt 5 millió forintnyi bírságot rótt ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!