Belföld

2015.11.26. 09:35

NAV: százmillió forintos áfacsalás felderítésében segített az ekáer és a HU-GO

Az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer (ekáer) és a HU-GO elektronikus útdíjrendszer adatainak összefuttatása segítette egy százmillió forint értékű áfacsalási ügy fedezetének felderítésében a végrehajtókat - közölte a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) csütörtökön az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint az érintett budapesti kereskedelmi Kft. tevékenységével kapcsolatban költségvetési csalás gyanúja miatt nyomozás is indult.

Az ekáer - amely az útdíj kamerák információi alapján követni tudja a szállítmány útját - adataiból kiderült, hogy a más tagállamból beérkező havi 30-40 kamionnyi árut nem a társasághoz, hanem közvetlenül annak vevőihez fuvarozzák. A NAV végrehajtói felkeresték ezeket a vevőket és az áru még ki nem fizetett ellenértékét pénzkövetelésként lefoglalták, a vevők által időközben a Kft. bankszámlájára átutalt összegeket pedig zárolták - írja a NAV.

Az ügy előzménye, hogy a NAV ellenőrizte az intenzív kereskedelmi tevékenységet folytató kft. áfa-bevallásait, és csaknem 100 millió forint adóhiányt tárt fel. Az eltérés jellemzően abból eredt, hogy a társaság a ténylegesnél kevesebb közösségen belüli termékbeszerzést - így kevesebb kapcsolódó áfa-kötelezettséget - vallott be.

A NAV úgy ítélte meg, hogy a vizsgálat során tett megállapítások megfizetése veszélyeztetett. Ezért 156 millió forint (adóhiány és szankciók) összegben ideiglenes biztosítási intézkedést rendelt el és zárolta a társaság bankszámláit. A döntésben a jelentős összegű adóhiány mellett az is közrejátszott, hogy a cég képviselőjét nem lehetett elérni - áll a NAV közleményében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!