Belföld

2016.12.05. 16:17

Nem kaphatott védőoltást egy menekült csecsemője Magyarországon

Nem kaphatta meg a kötelező védőoltásokat egy féléves baba, aki Magyarországon született, és akinek a szülei menekültek, írja a Magyar Helsinki Bizottság blogja, a Helsinki Figyelő.

Az injekció beadását a háziorvos azzal utasította el, hogy a gyermeknek nem volt taj-kártyája. Egy másik orvos ezután szerencsére teljesítette a kötelességét.

A gyermek születésekor az apa menekültügyi őrizetben volt, és még édesanyja sem rendelkezett végleges státusszal.

A hatályos magyar jogszabályok értelmében azonban ez sem lehetett volna akadálya annak, hogy a baba hozzáférjen az alapvető egészségügyi ellátáshoz.  A magyar jog szerint ezekben a védőoltásokban minden gyereket részesíteni kell, függetlenül attól, hogy magyar állampolgár vagy nem, írja a blog írja az index.hu.

Az első háziorvos rosszul értelmezte, hogy a gyermek taj-kártya nélkül nem jogosult alapvető egészségügyi ellátásra. A törvény azonban egyértelműen fogalmaz: az életkorhoz kötött védőoltásokat meg kell kapnia a menedékkérő gyerekeknek is.

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal tájékoztatása szerint a menedékkérők addig, amíg kérelmük elbírálásra nem kerül, a Hivatal által kiállított humanitárius tartózkodási engedélyükkel igazolhatják magukat az orvosi rendelőkben, mert amíg ügyük nem zárul le, nem kapnak TAJ-kártyát. Ha a menedékkérő bemutatja a tartózkodási engedélyét, az azon található sorszám és tartózkodási hely regisztrálásával az orvosok kötelesek ellátást nyújtani.

A baby később néhány olyan nem kötelező védőoltást is megkapott, amelyekért fizetni kellett. Ezekből annyit kapott meg, amennyire az őt segítő jó szándékú emberek pénztárcájából futotta - írja az index.hu.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!