Belföld

2017.04.27. 19:48

Nem lesz további áfacsökkentés

Nem tervez a kormány további áfacsökkentést a turisztikai ágazat versenyképességének növelése érdekében, így a szálláshely- és fürdőszolgáltatások áfája 2018-ban is 27 százalék lesz - tudtuk meg a Kormányinfo sajtótájékoztatón Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztertől.

Osváth Sarolta

Lázár János az újságírók előtt részletesen ismertette a kormány által elkészített és elfogadott 2018-as költségvetési tervezetet, amit véleményezésre már el is küldtek a Költségvetési Tanácsnak, amely nem talált benne kifogást.

A költségvetést Lázár szerint kiszámíthatóság és stabilitás jellemzi, a hiányt 2,4 százalékra tervezik, a GDP-növekedés 4,3 százalékos lehet, a fogyasztás 4,5-5 százalékkal bővülhet, az infláció tervezett mértéke pedig 3 százalék. Ennyi lesz a nyugdíjemelés is. 2018-ban a 138 ezer forintos minimálbér és a 180 ezer garantált bérminimum mellett a nettó átlagkereset 8,8 százalékkal nő.

Egészségügyre 185 milliárd, oktatásra 82 milliárd, rendvédelemre és közbiztonságra 55 milliárd forinttal több jut jövőre.Lázár János értékelte az Európai Parlament szerdai tanácskozásának eseményeit. Kifejtette: helyes volt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök részt vett a vitában, mert így személyesen meg tudta védeni Magyarország érdekeit a kritikákkal szemben.Kifejtette: az EU nem a tanszabadság megsértése, hanem „csak" az üzleti szolgáltatásokhoz való egyenlő hozzáférés biztosítása miatt indított kötelezettségszegési eljárást hazánk ellen a felsőoktatási törvény kapcsán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!