Belföld

2016.02.14. 10:47

OGY - A postatörvény módosításának vitájával kezdődik a tavaszi ülésszak

Várhatóan Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalás nyitja hétfőn az Országgyűlés tavaszi ülésszakát. A képviselők kedden kezdhetik tárgyalni a fideszes Németh Szilárd (Fidesz) azon javaslatát, amely szerint semmilyen adat nem lehet közérdekű, amely aránytalan sérelmet okozna a posta üzleti tevékenysége szempontjából.

A házelnök előzetes napirendi javaslata alapján a parlament háromnapos ülést tart a következő két hétben. A hétfői ülésnap elején a közelmúltban elhunyt négy korábbi képviselőről - Koleszár Lajos, Komáromi István és Rimóczi József (MSZP), továbbá Speidl Zoltán (MDF) - is megemlékeznek.

A napirend előtti felszólalások sorát várhatóan a kormányfő beszéde nyitja, amelyre valamennyi frakció reagálhat. Az interpellációkra ezúttal is két óra áll rendelkezésre, majd az azonnali kérdések és válaszok órája következik.

Az első ülésnap végén két javaslatról, köztük a 2017-es év Arany János emlékévvé nyilvánításáról szólóról tartanak általános vitát.

Kedden nyolc javaslat általános vitáját bonyolítják le a képviselők. Köztük van a társasági adóról és az osztalékadóról, valamint a sportról szóló törvény módosításával kapcsolatos javaslat, valamint a postai szolgáltatásokról szóló törvény módosítása is.

Utóbbi előterjesztésről Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke azt közölte, hogy nem felel meg maradéktalanul az alkotmányos követelményeknek. A hatóság vezetője szerint ugyanis bár az állami tulajdonú cégeknél is fennállhat méltányolható érdek az üzleti adatok, információk titokban maradásához, azonban a javaslat aránytalanul korlátozná a posta tevékenységének és gazdálkodásának ellenőrizhetőségét.

A kéthetes ülés zárónapját következő hétfőn tartják, a képviselők ekkor kérdéseket és azonnali kérdéseket tehetnek fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!