Belföld

2017.05.02. 08:03

Orbán: a kormány EU-párti

Magyarország kész tárgyalni az EU-val a vitás kérdésekről – erősítették meg többen is a hétvégén a kormányzat részéről. Orbán Viktor szerint Brüsszelben sikerült megvédeni Magyarország álláspontját. Abból nem engednek, hogy az EU rosszul működik, ezért reformra szorul.

Mediaworks-összeállítás

„Orbán Viktor az Európai Parlamentben és az Európai Néppárt (EPP) csúcstalálkozóján is elmondta, Magyarország kész tárgyalni a vitás kérdésekről, ugyanakkor nem kér a lenéző brüsszeli megjegyzésekből" – hangoztatta tegnap Szijjártó Péter. A külügyminiszter szerint itt az ideje, hogy Brüsszelben a tények fontosabbak legyenek a véleményeknél, és az illegális bevándorlást végre az EU is a legfontosabb kihívásnak tekintse és úgy is kezelje.

A tárcavezető az EU bővítési biztosa, az Osztrák Néppárt alelnöke kritikájára reagált. Johannes Hahn élesen bírálta Orbánt és európai politikáját (az Állítsuk meg Brüsszelt! kampányt és a Közép-európai Egyetem, a CEU ügyét kiemelve). Szijjártó szerinte Hahn állításaival ellentétben a magyar kormány Európa-párti, ahogy a magyar emberek is.

Nem akarják bezárni az egyetemet

„Az EPP brüsszeli csúcstalálkozóján sikerült megvédeni Magyarország álláspontját" – hangoztatta szombaton Brüsszelben Orbán Viktor.

A miniszterelnök szerint a CEU ügye a maga jogi menetében halad tovább, senki sem szabhat feltételeket nekünk. Ez egy jogi kérdés, az Európai Bizottsággal (EB) tárgyalni fogunk róla. Magyarország végre fogja hajtani a vita eredményeképpen kialakuló megállapodást, nem cél az egyetem bezárása. Orbán kifejtette, a „Stop Brüsszel!" nem Brüsszel-, nem Európa-ellenes indítvány, azt szeretnénk, hogy ne változzon meg a tagállamok és a brüsszeli hatáskör közötti megosztás. Kiemelte, az EU-ban Magyarországon a legnagyobb a tagság támogatottsága, ebben az eredményben benne van a kormány munkája is, amely Európa-párti. Abból a véleményéből viszont nem enged, hogy az unió rosszul működik és meg kell reformálni.

Orbán kiemelte, vannak olyan kérdések, amelyek veszélyesek a magyarokra nézve, ilyen a migráció és az Európai Bizottság rezsicsökkentést eltörölni akaró kezdeményezése. Soros György amerikai milliárdos brüsszeli látogatásáról úgy vélekedett: „van, aki ártani akar Magyarországnak, van, akinek az a dolga, hogy megvédje". Szerinte sikerült helyretenni a dolgokat Brüsszellel.

A csúcs után Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője közölte: ahogy a múltban, úgy a jövőben is a Magyarország ellen indított kötelezettségszegési eljárásokat megállapodással kívánja rendezni a kormány (a felsőoktatási törvény módosítása miatt indítottak ilyen eljárást velünk szemben).

Mikor jöhetnének fiatal migránsok?

„Az Európai Néppárt ülése végére minden résztvevőnek világossá vált, hogy Magyarországnak az EU-ban, a Fidesznek az Európai Néppártban a helye" – hangoztatta Rogán Antal Brüsszelben. A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter közölte, a tranzitzónák fenntartása mellett Magyar­ország hajlandónak mutatkozik beengedni a 14–18 év közötti migránsokat, de csak akkor, ha  alávetik magukat DNS-vizsgálatnak, így egyértelműen kiderülhet, valóban az említett korcsoportba tartoznak-e. (A gyermekkorú menekültek eddig is jöhettek, Fóton látták el őket – szerk.)

Siegfried Muresan, a néppárt szóvivője kifejtette: Orbán leszögezte, kormánya teljes mértékben eleget kíván tenni a felsőoktatási törvény módosítása kapcsán támasztott feltételeknek. Budapestnek egy hónapon belül elő kell állnia egy tervezettel, hogy miként kívánja összhangba hozni a vitatott törvényt a brüsszeli testület elvárásaival. Manfred Weber frakcióvezető közölte: Orbánt arra kérte az EPP vezetése, tartsa tiszteletben a pártcsalád egyik fő alapelvét, a tudomány szabadságát. Kiemelte, az egyetemek bezárása elfogadhatatlan. Szerinte Orbán Viktor „mindig kész volt tárgyalni, és a végén mindig eleget tett az uniós szabályoknak". Joseph Daul, a néppárt elnöke elmondta, világossá tették, „elfogadhatatlan a magyar kormány Állítsuk meg Brüsszelt! kampánya", és a nemzeti konzultáció „rendkívül félrevezető", a civil szervezetek pedig „szerves részét képezik bármelyik egészséges demokráciának".

Lomnici átvilágítana

„Át kell világítani azt a 226 képviselőt, aki a DC Leaks által nyilvánosságra hozott dokumentumok szerint támogatását élvezi Soros Györgynek, a CEU alapítójának" – hangoztatta vasárnap ifj. Lomnici Zoltán az M1-en. Az alkotmány­jogász szerint, ha kiderül, hogy idegen érdekeket szolgál 226, 11 bizottságban és 26 delegációban érintett képviselő, akkor ennek kell hogy legyen következménye. Az ügyben a 17 felszólaló közül 11 rajta volt ezen a bizonyos Soros-listán, a magyar kormányfő elleni személyeskedő kirohaná­saikkal saját érdekeiket védték – mondta Lomnici Zoltán.

Fico követné a magyar példát

A szlovák kormányfő magyarországi példára Szlovákiában is kötelezővé tenné a civil szervezetek anyagi hátterének átláthatóságát. Robert Fico elképzelése szerint minden külföldi támogatású civil szervezetnek fel kellene tüntetnie, melyik országból kap pénzt és ki áll mögötte.
Most a rendőrség lép Macedóniában

A macedón rendőrség 15 ember ellen adott ki elfogatóparancsot, mert azzal gyanúsítják őket, hogy csütörtök este betörtek a szkopjei parlamentbe. Hat gyanúsítottat már elfogtak, őket azzal vádolják, hogy a tüntető tömeg tagjai­ként munkájuk végzésében akadályozták, bántalmazták a hivatalos szerveket. Több mint százan sérültek meg, köztük több rendőr és parlamenti képviselő. A macedón–albán etnikai színezetű konfliktus egybevág a migráció elleni macedón védekezés meggyengítésére tett erőfeszítésekkel, melyeket a Soros György által finanszírozott szervezetek szeretnének elérni. A tartós káosz az ő malmukra hajtaná a vizet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!