Belföld

2017.06.06. 15:37

Megszűnnek a roamingdíjak az Európai Unióban

Jó hír a nyaralóknak, eltörlik az Európai Unió területén belül a roamingdíjakat, így kevésbé kell aggódni a telefonszámla miatt.

Laci Patrícia

Korábban több alkalommal írtunk arról, hogy el szeretnék törölni a roamingdíjakat az Európai Unióban. Szerencsére áprilisban a tervezet zöld utat kapott, mivel az Európai Unió Tanácsa elfogadta a roamingdíjak jövőbeli nagykereskedelmi árairól szóló határozatot, így június 15-től az Unió területén belül bárhol felárak nélkül lehet mobiltelefonunkról hívást kezdeményezni és fogadni, SMS-t írni, illetve internetezni, az árakat a hazai szolgáltató díjszabása határozza meg: ha például Magyarországon 20 forintért telefonálunk, akkor a francia Riviérán ugyanennyi pénzért hívhatjuk fel itthon élő szeretteinket. A rendelet viszont a mobilinternetre alkalmazhat korlátot, ugyanis ha a szolgáltató belföldre például korlátlan adatforgalmat is kínál, a roamingcélra lehetősége van limitet felállítani. Így külföldi nyaralás előtt érdemes a szolgáltatótól érdeklődni, mégis hány gigabájtot használhatunk fel lelkiismeret-furdalás nélkül. Aki pedig a szolgáltatójánál bármilyen alternatív díjcsomagot köt, neki is érdemes tájékozódnia, ugyanis az alternatív díjcsomagokra sem vonatkozik a roamingrendelet!

Fontos, hogy az új szabályozás azokra a hazai előfizetőkre vonatkozik, akik Magyarországon élnek, s csak időszakos látogatásokat tesznek az uniós országokban, például nyaralnak vagy üzleti útra mennek. Ha négy hónapos időszak alatt az összesített adatok alapján azt látják, hogy az illető nem Magyarországon tartózkodik, illetve általában csak külföldön veszi igénybe a szolgáltatást, akkor először a szolgáltató felhívja az ügyfele figyelmét az eltérésekre, ezután az előfizetőnek legalább két hete van arra, hogy a fogyasztási vagy jelenléti szokásain úgy változtasson, hogy az megfeleljen a feltételeknek. Ha ez nem történik meg, akkor a szolgáltató a roamingolásra felárat számíthat fel. A kiszabható felár összege megegyezik a június 15-e előtt érvényben lévő díjszabással: hívás esetén percenként 20 forint, SMS esetén 8 forint, adathasználatkor megabájtonként pedig 18 forint a többletdíj.

A szabályozás kiterjed még több nem Európai Uniós tagállamra is, név szerint Norvégiára, Izlandra és Liechtensteinre. Ugyanakkor a jogszabály nem érvényes Ukrajnára, Szerbiára és Svájcra sem, olvasható a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) közleményében. A változtatás elsősorban a külföldre utazóknak és ingázóknak, illetve az ideiglenes ideig külföldön élő dolgozóknak és tanulóknak kedvez majd elsősorban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!