Belföld

2015.11.28. 10:17

Szigorítás vár a magániskolákra

Szigorodhat a magán- és alapítványi iskolák szabályozása, mert az elmúlt időszakban több szabálytalanság is kiderült az ellenőrzéseken, mondta az MTI-nek Czunyiné Bertalan Judit, a köznevelési államtitkár.

Felsorolt néhány példát is a finanszírozási szabálytalanságokra: van, hogy az iskola a működési engedélyében nem szereplő tevékenységet folytat, például olyan OKJ-s szakmát tanít, amire nincs engedélye, vagy olyan helyszínen is oktat, amit nem jelzett. Előfordult, hogy romániai helyszínen végzett oktatás után akart költségvetési támogatást felvenni a fenntartó, pedig a hatósági működési engedély csak Magyarország területére vonatkozott. Olyan is van, hogy az iskolában ténylegesen nem tanuló diákok után próbál támogatást igényelni a kincstártól a fenntartó.

Czunyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkár Fotó: Bodnár Boglárka

Czunyiné szerint érdemes rákeresni ezen az oldalon a kinézett iskola működési engedélyére, így egy egyszerű ellenőrzéssel el lehet kerülni, hogy az ember olyan intézménybe iratkozzon be, ahol az általa választott oktatás jogszerűen nem folytatható.

Az államtitkár szerint alapvető problémák vannak a nyilvántartásokkal is, a fenntartók ilyenkor előszeretettel hivatkoznak "adminisztratív" hibára. Az ellenőrzéseken fennakadtak olyan esetek is, amikor kiderült, hogy a dolgozók végzettsége, képesítése nem felelt meg az előírásoknak, és az intézményvezető még a pedagógusok büntetlen előéletéről sem győződött meg.

Az MTI-hez eljuttatott háttéranyag szerint a NAV-nál költségvetési csalás bűntettének gyanúja miatt több eljárás is folyamatban van, például a szegedi Esély a Hátrányos Helyzetűeknek Közhasznú Alapítvány, a fővárosi Drégelyvár Oktatási Központ Alapítvány, vagy a győri Keresztény Család Gyülekezet Vallási Egyesülete esetében.

Az Emmi nemrég nyert meg jogerősen egy öt éve húzódó eljárást a fővárosi Paulay Alapítvánnyal szemben. Ott az volt a gond, hogy az alapítvány idegenforgalmi és vendéglátó iskolája nem vezette az előírt papíralapú nyilvántartásokat, csak elektronikus nyilvántartásokkal akarta igazolni az érvényes tanuló jogviszonyok létrejöttét, fennállását. Az Emmi háttéranyaga szerint a Kúria ítélete precedensértékű.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!