Belföld

2016.10.13. 19:00

Támogatás a kórházfejlesztés befejezésére

Budapest - A kormány a héten több, dunántúli várost kedvezően érintő fejlesztésről döntött. Az egészségügyi fejlesztések között 2,5 milliárd forintos támogatást ítélt oda a zalaegerszegi kórház bővítésének befejezésére, és elindulhat kilenc ipari park 13 milliárd forintos programja is, amelyben Nagykanizsa és Szombathely ipari parkja is szerepel.

Osváth Sarolta

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos csütörtöki Kormányinfo sajtótájékoztatóján elmondta azt is: az alaptörvény módosítása elengedhetetlenül szükséges ahhoz, hogy az ország határait megvédjék.

A miniszter beszámolt arról, hogy megszületett a döntés a Dél-Budai Egészség Centrum létesítéséről, a Kelenföldi pályaudvar és az M1-M7 autópálya közelében, 8-10 hektáros területen épül majd fel ezerágyas 100 ezer négyzetméteres komplexum. A kormány ugyanakkor népegészségügyi programot is indít, amely nagy hangsúlyt fektet az egészség megőrzésére. Lázár János ennek kapcsán kitért arra, hogy az EMMI sürgősen és soron kívül rendezi azon fiatal szakorvosok helyzetét, akik a szeptemberi béremelés után kevesebb fizetést kapnak, mint a béremelés előtt. Bejelentette, hogy a kormány döntése értelmében a sportfinanszírozásban is változások lesznek, amelyek a szaktárcára nagyobb felelősséget rónak.

Lázár János (jobbról) és Kovács Zoltán kormányszóvivő Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Az adózás rendjének változását - amely az adótitok szigorítását tartalmazza - azzal indokolta, hogy az szja 1 százalékával kapcsolatos döntést is adótitok fedi, így a vállalkozásoknak sem kell nyilvánosságra hozniuk, kinek adják az adókedvezményüket. Ez nem jelenti azt, hogy nem kell pontosan elszámolniuk vele - tette hozzá. Napirenden volt a közigazgatás korszerűsítése, amelyre a következő három évben 250 milliárd forintot fordítanak, a bürokráciacsökkentés következő lépéseként pedig 45 jogszabály módosítását tervezik. A kormány az ország felzárkóztatása érdekében létrehozza a Versenyképességi Tanácsot, és gazdasági innovációs programot indít a kkv-k tragikus informatikai állapotának javítására, a Széchenyi Tőkealapon keresztül 60-70 milliárd forintos kerettel.

Bejelentette, hogy a 300 négyzetmétert nem meghaladó lakásbővítéseket a jövőben nem kell engedélyeztetni.

A kormány értékelte a tanévkezdést. A gimnáziumok változatlan népszerűsége miatt felvetődött a középiskolai kötelező felvételi bevezetése, de még nem született erről döntés. Az átalakítás egyébként is csak az új Nemzeti Alaptanterv bevezetése után aktuális.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!