Teljes kórházi osztályat zártak le járvány miatt: az ÁNTSZ szerint nincs baj

2016. február 24., 16:56 forrás: penzcentrum.hu
komment
Járvány miatt zárták le az Uzsoki kórház egyik osztályát. Az ÁNTSZ szerint mindenki megnyugodhat: nincs baj a magyar egészségügyben.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Hasmenéses járvány miatt nem fogad neurológiai és stroke betegeket az Uzsoki Utcai Kórház Neurológiai Osztálya, ahol már korábban is szünetelt az ellátás éppen egy hasonló fertőzéssorozat miatt. A calicivírust azonosították az osztályon, amelyet idén már egyszer lezártak éppen emiatt. Tíz napja szüntették meg az izolációt, de egyre több új megbetegedést regisztráltak a betegek és az ellátószemélyzetnél, írja a Medicalonline.hu.

Múlt hét vasárnap nyolc betegnél és négy dolgozónál jelentkeztek a hasmenéses tünetek, hétfőre már huszonöten betegedtek meg. A zárt közösségekben könnyen terjedő calicivírus a higiénés szabályok szigorú betartásával előzhető meg a legkönnyebben. A fertőzöttek környezetében mindent fertőtleníteni kell, mivel a vírus akár napokig fertőzőképes marad. Az Uzsokiban ezek után sem sikerült izolálni a járványt.

Az eset érdekessége, hogy az 1001 orvos hálapénz nélkül nevű csoport éppen hétfőn adott ki közleményt arról, hogy a magyar kórházakban és egészségügyi intézményekben kifejezetten rosszak a higiéniás viszonyok. Azt írták:
Vannak kórházak, ahol még a sterilizáló is leállt, a WC-t nem lehet lehúzni, a beteget nem lehet elkülöníteni, nem jut tiszta pelenka, nincs fertőtlenítőszer, a vezetők visszamondják a takarítást, mert nincs rá forrás. Előfordul, hogy egy kéztörés ellátása után belehal a beteg a kórházi baktérium okozta bélgyulladásba, vagy lélegeztetőgépen végzi egy gyermek, mert a mandulaműtét során kórházi, terápiarezisztens kórokozók támadják meg.

Az ÁNTSZ kedden úgy reagált a csoport állításaira, hogy a magyar betegek biztonságban vannak. Az MTI-hez eljuttatott közleményében a szervezet közölte: "alig néhány ország van, ahol olyan átfogó képpel rendelkeznek az aktuális helyzetről, mint Magyarországon."

2016. február 24., 16:56 forrás: penzcentrum.hu

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...