Belföld

2008.04.17. 02:28

Újra az őstermelőkről

Nagykanizsa, Zalaegerszeg (sza, vl) - Tegnapig kaptak haladékot a bejelentkezésre az APEH-tól azok az őstermelők, akik eddig nem értékesítettek. A nyugta- és számlaadás a rendszeresen árusítók számára azonban már korábban is kötelező volt.

Zalai Hírlap

Szerda lévén meglehetősen kihalt volt a megyeszékhelyi piac őstermelőknek fenntartott része, hiszen mindössze nyolc idős árus kínálta terményeit a szintén kis számú vásárlóközönség számára.

Korábbi ottjártunkhoz képest a látványban lényeges változás következett be, a krumpli, petrezselyem és tojás mellett ugyanis már szinte minden asztalon ott lapultak a nyugta- és számlatömbök.

- Fél napot ültem az APEH-nél, s míg mindent sikerült elintéznem, kétszer kellett visszamennem. Az őstermelői igazolványom kitöltésénél ráadásul azt is meg kellett volna mondanom, miből mennyit szándékozom árusítani az év folyamán, ez azonban teljes képtelenség, hiszen az ember nem tudhatja előre, miből mennyi terem, s abból majd mennyit fogyaszt el a családja - mondja a megyeszékhelyi Jelenics Ferencné, aki, hogy legalább a nyugta fejlécét ne kelljen tollal töltögetni, 3 ezerért bélyegzőt is csináltatott magának. - 71 éves vagyok, nehezen látok, nehézkesen írok, így gyakran előfordul, hogy míg valakinek a nyugtát töltögetem, két vásárló is elmegy.

- Miről írjunk nyugtát? Egy csokor hagymáról? Vagy 10 darab tojásról? - kapcsolódik a beszélgetésbe a szomszédos standnál árusító asszony. - Tessék belegondolni: egy csomag nyugtatömb 500 forintba kerül, egy nyugta kiállítása pedig 10-be. Ha én egy csomag petrezselyemzöldért 30 forintot kérek, egy 10-est leszámíthatok az amúgy is csekély hasznomból.

- Március óta szinte minden szerdán és vasárnap kint vagyok a piacon, s elmondhatom: a vevők egyáltalán nem igénylik, hogy számlát adjunk - jegyzi meg Nyulász Ilona.

Vannak persze olyan őstermelők is, akiknek szándékában sem áll adószámot igényelni, hiszen, mint mondják: aki alkalomszerűen árusít, arra nem vonatkozik a törvény.

- Menjenek el a fodrászokhoz, kozmetikusokhoz és ott kérjék a számlát, mert ők nem 30-40 forintot tesznek zsebre számla nélkül, hanem súlyos ezreket - közli velünk indulatosan egy vásárló.

Mint Borda Iréntől, a vásárcsarnok igazgatójától megtudtuk: a nyugtaadási kötelezettség miatt egyelőre nem csökkent jelentősen az árusok száma, ám a szezon, s vele együtt a nyugtadás igazi próbája két hét múlva, a palánták és egynyári virágok árusításával kezdődik majd.

- Ez idáig 8300 zalai őstermelő jelentkezett be hozzánk - tájékoztatta lapunkat dr. Horváth Szabolcs, az APEH Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatóságának kommunikációs vezetője, aki elmondta: az elmúlt hetekben kollégái már minden nagyobb piacon jártak, ám büntetés helyett egyelőre csak információkkal s jó tanácsokkal látták el az őstermelőket.

A nagykanizsai Csarnok Üzletház kosaras piacán kisebb csoport gyűlt körénk, mikor a kofák körében elterjedt a hír, hogy újságírók érkeztek, most aztán meg lehet mondani a magukét a nyugtaadási kötelezettség kapcsán. A lehetőséggel éltek is, ám a nevüket szinte mind titkolták. 

Olyan őstermelővel nem találkoztunk, aki nem váltott volna ki adószámot - mindenki úgy tudta, hogy csak tegnaptól lépett életbe a nyugta- és számlaadási kötelezettség.- Kényes dolog ez fiam, nem jó az APEH-hel vitába keveredni - magyarázta az egyik kiskanizsai asszony. 

- Nem örülök a rendeletnek, hiszen óriási plusz munkát jelent a nyugták kitöltése. Gondolják meg: kapok 30 forintot, ezért ki kell töltenem egy blokkot - ami nekem bizony percekig tart, korábban soha nem írtam ilyen papírokat. Nyolcvanévesen hogyan tanuljak meg nyugtát írni?

- A kiskanizsaiak ebbe az életformába születtek, békén kellene hagyni őket - ezt már Gerócs Lászlónétól hallottuk. - A fiam nekem is elintézte az adószámot, elvégre nem akarom, hogy megbüntessenek. De akkor sem értem, minek ez az egész: gyerekkorom óta a földeken dolgozom, abból a kevésből tartom el magamat, ami befolyik itt a piacon. Soha nem kértem segélyt - most az lenne az állam célja, hogy ez is megtörténjen? Megéltem már sok mindent, de még az a ronda Rákosi-rendszer sem talált ki ilyet ellenünk!

A piacon némi izgalmat okozott, hogy elhangzott: megérkeztek az APEH-ellenőrök. Néhányan össze is dugták a fejüket - a nyugtákat tanulmányozva a helyes kitöltés módját keresték. 

Azt is megtapasztalhattuk, mi vár az APEH munkatársaira, mikor egy testesebb, ápolatlan férfi lépett oda hozzánk:

- Az öregasszonyokat b....tatod? Te rohadék! - majd időnként megvető pillantást vetve hátra, mondataira láthatóan büszkén távozott, a velünk beszélgető kofákat is megdöbbentve.

A pillanatnyi szünetet kihasználva ketten is odaléptek hozzánk, hangsúlyozva: ők azok közül valók, akik úgy gondolják, nem kifogásolni kell a nyugtaadási kötelezettséget, hanem teljesíteni.

- A szabály az szabály, be kell tartani, és akkor nem lesz gond. Egyébként sem hiszem, hogy néhány csomó retekből, meg pár kiló krumpliból éves szinten 600 ezer forintnál több bevételre tudnának szert tenni, márpedig addig adómentesség illet meg bennünket - mutatott körbe a szintén zöldségeket árusító asszony. A mellette álló férfi hozzátette: - Amióta világ a világ, kereskedőként ugyanezen termékek eladásához kötelező blokkot adnom. Nagyon helyes, legyen minden pénzmozgásnak nyoma. Én például nem félek az APEH-tól, jöjjenek akár óránként ellenőrizni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!