Belföld

2016.02.29. 14:54

Vajna megmondta, minek köszönhető a Saul fia világsikere

A magyar filmtámogatási rendszernek köszönhetően lett egy háromoldalas tervből világsiker a Saul fia - idézte a The Hollywood Reporter amerikai portál hétfőn Andy Vajna filmügyi kormánybiztost, aki szerint Magyarország komoly lehetőséget kínál a tehetséges rendezőknek.

Nemes Jeles László Saul fia című alkotása kapta a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat magyar idő szerint hétfőn hajnalban Los Angelesben. A holokausztdráma az első magyar alkotás, amely 1982 óta elnyerte az amerikai filmakadémia elismerését, 34 évvel ezelőtt Szabó István Mephisto című műve diadalmaskodott.

Ha valaki hajlandó keményen dolgozni és van kreatív ötlete, akkor van rá lehetőség, hogy megvalósítsa - nyilatkozta Andy Vajna. A Saul fia kiváló példa arra, hogy miképpen válhatott egy kezdő rendező háromoldalas filmtervéből világsiker. Úgy gondolom, ez megmutatja a fiatal magyaroknak, hogy igen, mindez lehetséges - jegyezte meg.

A Magyar Nemzeti Filmalap 321,6 millió forinttal támogatta Nemes Jeles László első játékfilmjét.

Andy Vajna kitért arra is, hogy mielőtt a támogatásról döntöttek volna, alaposan átbeszélték a Saul fia filmtervét és számításba vették Nemes Jeles László addigi rövidfilmjeit is.

Mivel ez volt az első játékfilmje, elég szigorúak voltunk a finanszírozásban, adtunk neki 300 millió forintot, valamint támogattuk és segítettük őt a kidolgozásban. De amikor láttuk a kész alkotást, lenyűgözött bennünket, nem volt vele tennivalónk. Egyszerűen jó volt - fogalmazott Vajna.

A film önmagáért beszél. Nagyon büszke vagyok Lászlóra, amiért képes volt olyat teremteni, ami messze túlment a forgatókönyv lapjain - hangsúlyozta Andy Vajna, aki "fantasztikusnak" és "különleges élménynek" nevezve az Oscar-díjjal jutalmazott alkotást.

Hozzáfűzte, hogy a lottóbevételekből támogatott filmalap lehetőséget kínál a kezdő filmeseknek karrierjük elindítására. "Sokáig dolgoztam az Egyesült Államokban és tudom, milyen nehéz összerakni egy mozit, különösen egy elsőfilmet. A magyar rendszerben ez viszont egyszerű. Megadja az esélyt, hogy a rendező bizonyítson - nyilatkozta a kormánybiztos.

A filmügyi kormánybiztos beszélt arról is, hogy idén új programot indítanak el öt kezdő rendező alacsony költségvetésű filmjének támogatására. Emellett képzést is indítanak filmes stábok tagjai számára, hogy könnyebben megfelelhessenek az olyan nemzetközi produkciók technikai elvárásainak, amelyek szívesen vennék igénybe Magyarország fejlett stúdióhálózatát és a kedvező adózást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!