Biokertészet

2011.07.04. 10:48

Megfázásra meggylé, köhögésre levélfőzet, vesekőre kocsánytea

Bármilyen izgalmas filmet nézek, még a sztori fonalát is elveszítem, ha egy szép kertben játszódik a történet, megbámulok minden zegzugot, virágot, fát, bokrot - sok jó ötletre tettem szert már ilyen módon.

Fincza Zsuzsa

Nagyon szimpatikus megoldás, ha nem építenek a házak köré kerítést, legfeljebb apró díszbokrokkal jelzik a telekhatárt. Hát ezt az egyet mi magyarok, nem kockáztathatnánk meg! Mifelénk a szimpla kerítés sem elég, szögesdrót, hegyes lécek, sőt a villanyáram sem védi meg a portánkat a hívatlan látogatóktól, a tulajdonunkat a tolvajoktól. A múlt héten sikerült megtudnom, milyen érzés észrevenni, ha meglopnak valakit - az egyik meggyfámon dézsmálták meg alaposan a termést. Kicsit szidtam ugyan az illetőt, hiszen – a szedést leszámítva – nem dolgozott a gyümölcsért, de nem átkoztam meg, nem kívántam, hogy akadjon a torkán a meggymag, mert amúgy rendes fiatalember (akadt szemtanúja az esetnek), a családjáról nem is beszélve. Sőt, ha kéri, a szíves engedelmemmel szedhetett volna egy kosárral. Mert szerencsére az idén nagyon szép a termés e csonthéjas csemegéből.


Mint minden gyümölcsnél, a meggy esetében is az a legjobb, ha a fáról szedve lakunk jól vele, hiszen akkor van a vitaminkészlete teljes birtokában. Okosan tárolva néhány napig viszonylag jól megőrzi frissességét, kár, hogy nem utánérő, nem szedhetjük le féléretten, elrohad, de nem érik meg. Viszont kiválóan fagyasztható, akár magozottan (gyümölcsturmixnak kiváló), akár maggal együtt. Ez utóbbi esetben ajánlatos tálcára egy sorban rakva betenni a mélyhűtőbe, így minden szem meggy külön-külön fagy meg, nem ragad össze, s ilyen állapotban az egészet bepakolhatjuk nejlon zacskóba, s mindig annyit veszünk ki belőle, amennyit akarunk. Természetesen tartósíthatjuk kompótként, dzsemként és szörpként is.

Meggylét mindenképpen készítsünk belőle, hiszen nem csak finom, de egészséges ital, s az egyik leghatásosabb szer a meghűléses betegségek kezelésére. Gazdag vitaminokban (C-, A-, B1 és B2) és ásványi anyagokban (vas, cink, kalcium, kálium, magnézium). Kimagasló a készlete az antioxidáns hatású flavonoidokban. Az antioxidánsok segítik megőrizni a vénák falának rugalmasságát, enyhítik az izületi betegségek fájdalmait. Vértisztító hatású, segíti a szívizom megerősítését, a szabályos szívverés helyreállítását, serkenti a máj és veseműködést és javítja az emésztést.

Amúgy a meggynek minden „porcikája” gyógyhatású. A levelekből főzött tea kiváló köhögéscsillapító, gyulladáscsökkentő hatású, de puffadás ellen is jó. A mi vidékünkön uborkaeltevésnél a kapor mellé meggylevelet is raknak. A népi gyógyászat a meggy kocsányát megfázás elleni teakeverékbe használja, de állítólag segít a vesekövek eloszlatásában is. Íme egy réges-régi recept: két marék meggykocsányt apróra vágunk, fél liter forrásban lévő vízbe tesszük, negyed óráig főzzük, lehűtjük és három adagban megisszuk.



Biokertészet hókuszpókusz nélkül - olvassa el dossziénk cikkeit! KLIKK IDE!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!