Biokertészet

 • cikk kép
  Biokertészet - A tök is legyen sonka!

  A sütőtököt sokáig nem sorolták a különleges zöldségek közé, annó dacumál hétköznapi téli éteknek számított. Bár az egzotikus gyümölcsök megjelenésével kicsit megkopott az imázsa, igazából sohasem ment ki a divatból, sőt újabban olyan magasra kúszott a kulináris ranglétrán, hogy a fellelkesedett kertészemberek újabb és újabb fajtákkal próbálják elkápráztatni a tökrajongókat.

 • cikk kép
  Csicsóka lángosba, nokedlibe vagy paleo-köretként

  Virágzik a csicsóka. Hogy minek, az rejtély, hiszen magot nem érlel, szaporítószerve a föld alatti gumó, ami viszont nem gyökér, hanem megvastagodott szárképlet, de nem közvetlenül a tövén növeszti, nehogy szegény kertész könnyen kibányássza majd a fagyott földből.

 • cikk kép
  Kertünk ékessége lehet a páfrányfenyő

  Igaz-e - kérdezte aggódva olvasónk - hogy mérgező a páfrányfenyő, puccosabb nevén a ginkgo biloba leveléből házilag készített tea?

 • cikk kép
  Ha a paradicsomnak már nem árt az ősz

  Amióta a szeptember felcsapott a nyár negyedik hónapjának, felülvizsgálatra szorul a regula, miszerint őszig be kell főzni a paradicsomot, mert utána már nem érik, csak savanyodik.

 • cikk kép
  Nem kell pironkodni a biokrumplival

  Ha szavazásra bocsátanák, melyik a legkeményebb kerti munka, a krumpliszedésre adnám a voksom.

 • cikk kép
  Okra, a mályvavirágú zöldségújonc

  A híres stockholmi Karolinska Intézet nemzetközi kutatócsoportja arra a megállapításra jutott, hogy átlagosan három évvel korábban halnak meg azok, akik mellőzik étrendjükből a zöldséget és a gyümölcsöt, mint azok, akik nem csak hússal verik el az éhségüket.

 • cikk kép
  Homoktövis - fagyasztva, aszalva, befőzve

  Előre bocsátom, a homoktövis az egyik legszekántabb gyümölcsünk, szerencsére mi sem vagyunk azok a gyámoltalan konyhatündérek, akiken csak úgy kifoghat egy tövisekkel hadakozó rigolyás gyógybogyós.

 • cikk kép
  Biokertész - Szederszüret idején

  Az idén a feketeszedren van - ha nem is a világ, de a család szeme. Szegény kis bogyósnak helyt kell állnia a fagyasztott csemege, a szörp- és a lekvárfronton egyaránt, nem is beszélve az éhenkórász kertész falánkságának csillapításáról.

 • cikk kép

  A vegyészdoktor öko-parasztgazdasága

  Biodinamika - vissza a természethez, a világmindenséghez

  Vögyifalu - Biodinamikus öko-parasztgazdaság - így nevezi a Lendvához közeli , mintegy 350 fős szlovéniai településen működtetett vállalkozását dr. Kaszás Mihály, aki vegyészdoktori pályafutását cserélte fel a földművelésre.

 • cikk kép
  Amikor az uborka már "unja a banánt"

  Regényt tudnék írni a talajuntságról! A legtöbben a gyümölcsfák esetében panaszkodnak rá, de rájöttem, természetesen a saját káromon, hogy a zöldségekre dettó érvényes.

 • cikk kép
  A közönségestől az új-zélandi spenótig

  Fura egy zöldség a spenót, annyi szent – nekem 4 különböző fajta terem a kertemben, s ezek közül az egyik még távoli rokonságban sem áll a többivel.

 • cikk kép
  A veteményeskertek értékes gyümölcse

  A padlizsánt sok helyen tojásgyümölcsnek nevezik, nem véletlenül: egyes változatai hasonlítanak a tojáshoz, ugyanakkor gyümölcs is, mármint botanikailag.

 • cikk kép
  Zsályatea: ha izzadsz, ha fázol, ha beteg vagy

  Most, hogy már elkótyavetyéltük az évünk és az idei nyarunk felét, aktuális, hogy a hosszú, téli estékre gondoljunk.

 • cikk kép
  Biokertészet hókuszpókusz nélkül - A népgyógyászok gyógyszerként írták fel a ribizlit

  Hadd dicsérgessem egy kicsit szegény méltatlanul mellőzött piros ribizlinket! Igaz, nem nálunk őshonos, Európában a XV. század körül, miután a kolostorkertekben már meggyőződtek kedvező tulajdonságairól, vált népszerűvé.

 • cikk kép
  Bio- és gyógynövénynapok negyedszer - Bemutatják a falu természeti értékeit

  Zalaszentlászló - Nem kis teljesítmény egy 810 lakosú községtől egész hétvégét kitöltő országos rendezvényt szervezni és megtölteni izgalmas és értékes tartalommal. A Zalaszentgróthoz közeli település lelkes csapatának július első 3 napjában ez immár 4. alkalommal sikerült.

 • cikk kép
  Biokertészet hókuszpókusz nélkül - Zöldborsó sülve, főve, éretlenül és nyersen

  Igaz, csak egy pillanatra, de rám hozta a frászt egyik ismerősöm. Megkeresett, hogy elmondja,találkozott valakivel, aki azt olvasta valahol: a zöldborsó nyersen mérgező.

 • cikk kép
  Gyógyszer helyett egyen inkább cseresznyét!

  A pár szem gyümölccsel szerénykedő cseresznyefáim alatt nézelődve rájöttem, az igazi vesztesek a madarak, mert ugye én átmegyek majd a kertbarátomhoz Jánkahegyre, ahol az idén is rekordtermés várható, de szegény kis rigóimnak le kell mondaniuk kedvenc desszertjükről.

 • cikk kép
  Frissítő, fiatalító, gyógyító rózsaszirom

  Az idén, hogy elfagytak a gyümölcsök, a virágok és a gyógyfüvek is beállnak a konyhán át a spájzba vezető csatasorba.

 • cikk kép
  Legyen több saját termés

  Vonyarcvashegy – A település is csatlakozott a karcagi kezdeményezésű „legszebb konyhakertek” mozgalomhoz. Nem csak a területek szépítése, az önellátás erősítése, hanem szemléletformálás is a célok közé tartozik.

 • cikk kép
  Rozmaring a sokoldalú fűszer- és gyógynövény

  Többször meglepett már, hogy kertbarátainkkal mennyire egy srófon jár az eszünk. A múlt héten például egyik kedves zalaegerszegi olvasónk a rozmaringra hívta fel a figyelmet - olyan sok jót hallott és olvasott kedvelt fűszernövényünk gyógyhatásáról, hogy úgy érezte, arról okvetlenül másoknak is tudniuk kell.

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...