• cikk kép
  Elő a metszőollóval és irány az almás!

  Rossz év elé nézünk, dörmögtek a hozzáértők, amikor a január végi előtavasz után a múlt héten hózivatarral, villámlással és dörgéssel ránk rontott a hidegfront.

 • cikk kép
  Vetés előtt tegyük hűtőbe a levendula magjait!

  Tizenhat jókora levendulabokor büszke tulajdonosaként kicsit szégyellem, hogy csak tavaly nyáron készítettem először szörpöt a tömérdek virágból.

 • cikk kép
  Ha kásás a méz, még nem biztos, hogy hamis

  Joggal lehetünk rá büszkék: hazánk a világ hatodik mézexportőre.

 • cikk kép

  Biokertészet hókuszpókusz nélkül

  Szotyolázzunk együtt a madarainkkal!

  Az ünnepek utáni édességelvonó terápia sóvárgásai közepette egyszer csak bevillant: miért nem rágicsálok napraforgómagot?

 • cikk kép

  Biokertészet hókuszpókusz nélkül

  A tökfélék magja nyolc év múlva is életre kelhet

  Éppen csak beleéltük magunkat a téli pihengetésbe, amikor egyes szupermarketekben galád módon az orrunk elé pakolták a vetőmagokat rejtő színes tasakokat. Csak az első napon tudtam ellenállni a kísértésnek.

 • cikk kép
  Biokertészet hókuszpókusz nélkül, ízfokozó helyett szárított zöldségek

  Bár nem szokásom az újévi fogadkozás, az idén mégis tettem egy ígéretet az egészségemnek: nem használok többé semmiféle "művi" ételízesítőt. Mert miért is kéne?

 • cikk kép
  A frissen reszelt torma megvéd a vírusoktól

  A tormát mindenki ismeri, legtöbben az ecetes vagy a majonézes fajta tubusos vagy az üveges változatát.

 • cikk kép
  Ehetünk kedvünkre, ha van fekete retkünk

  Időben szólok: ne felejtsék el beszerezni a karácsonyi fekete retküket! Higgyék el, a retkek e rút kiskacsája lesz a legszebb ajándék a sok ünnepi finomságtól meggyötört gyomruknak.

 • cikk kép
  Biokertészet hókuszpókusz nélkül: A gránátalma a plasztika sebészeken is túltesz

  Még nem született olyan gyümölcs, amiből ne tudtam volna egy lendülettel megenni egy egészet. Faltam már fel egy ültő helyemben jókora dinnyét is, viszont a gránátalma kifogott rajtam.

 • cikk kép
  A kökény tetőtől talpig gyógynövény

  Az erdőszélek, pagonyok, ha nem is várják terített asztallal, de pár finom „falattal” még december elején is megvendégelik az éhes vándort. A minap egy dimbes-dombos rekettyés titkos zugolyában igazi kökénydzsungelre bukkantam. Igaz, a mokány magról alig van mit lerágni, mégis oltja a szomjat, sőt, a kis kék vadóc mindarra jó, amire a többi gyümölcs.

 • cikk kép

  Biokertészet hókuszpókusz nélkül

  Datolyaszilva - nem véletlenül lett híres

  Már megint a szárnyára kapott a hírnév egy minden nyűgre gyógyír „csodagyümölcsöt”.

 • cikk kép
  Naspolya - érdemes vele vesződni

  Rafkós gyümölcs a naspolya - az idén sikerült is túljárnia az eszemen.

 • cikk kép
  Biokertészet hókuszpókusz nélkül - Somgyerekek a berkenyeóvodában

  Ideális gyümölcsfaültető időt jósolnak a meteorológusok, elő hát az ásóval és az öntözőkannával! Kezdem a "bogyósokkal". Megjegyzem, homoktövisék már berendezkedtek, s üzenik a bagodi szülői házba Erzsikének, hogy jól vannak: sikerült gyökeret verniük a messzi Besenyőben.

 • cikk kép
  Almával lesz finom - Utóérlelés után édes, leveses hússal örvendeztet meg minket

  Nagykanizsa – A datolyaszilva olyan, Ázsiából származó gyümölcs, ami Magyarországon is jól termeszthető. De a vele való első találkozás gyakran fanyarra sikeredik, ami bizony, elveszi a kedvet a további kísérletezéstől.

 • cikk kép
  Biokertészet hókuszpókusz nélkül: A legfeketébb fekete szőlő - darázskalanddal

  Míg más szőlő régen lerohadt volna a tőkéről, a Korminnak, az Otellónak és az Izabellának meg sem kottyant a sok eső, köszönhetően vastag, viaszos héjuknak, s tán annak is,hogy nem tartom jó ötletnek lekopasztani fölülük a levélernyőt.

 • cikk kép
  Biokertészet hókuszpókusz nélkül: Univerzális gyógytea a megmentett almahéjból

  Tudták, hogy az alma héjából gyógytea főzhető? Hámozáskor ne dobjuk ki az értékes maradványokat, szárítsuk meg, az aszalványmolyok ellen zárjuk dunsztos üvegbe és gyarapítsuk vele a gyógytea gyűjteményünket.

 • cikk kép
  A rákmegelőző szuperélelmiszer

  Az istenített a szuperélelmiszerek (superfoods): áfonya, brokkoli, paradicsom, vadlazac, olívaolaj, zöldtea és egzotikus bogyótársai mellé befurakodott a mezítlábas kis csiperkegomba.

 • cikk kép
  Fekete berkenye - egy igazi vitaminbomba

  A természetgyógyászok csodabogyónak nevezik, ami persze kicsit túlzás, emlegetik fanyarkaként is, pedig az egy másik gyümölcs, amiről valójában beszélnek, az a fekete berkenye, az arónia, anyakönyvi nevén az Aronia melanocarpa, amely újabban egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Joggal.

 • Szilva, aszalva is

  A szilva sokak által lefitymált gyümölcs, ők még biztosan nem tudják, hogy kiváló vértisztító és fogalmuk sincs, hogy gazdag káliumkészlete milyen jót tesz a szívnek, a vérnyomásnak és ráadásul lassítja a csontszövet leépülését is.Szilvaevészetben a diétázóknak sem kell mértéket tartani, mert amellett, hogy kalóriaszegény, felhergeli a tunya emésztést, nagyobb fordulatszámra turbózza a veseműködést, béta karotin bőségével pedig feszesíti a fogyás miatt kissé lötyögőssé váló bőrt.

 • cikk kép
  Biokertész - Karácsonyra kész!

  Szorgalmasan érik a fekete bodza – nézegettem hetek óta, aztán hajszál híján lemaradtam róla. Kiderült: a madarak is köszörülték rá a csőrüket...

Magazinok