• cikk kép
    Legyen több saját termés

    Vonyarcvashegy – A település is csatlakozott a karcagi kezdeményezésű „legszebb konyhakertek” mozgalomhoz. Nem csak a területek szépítése, az önellátás erősítése, hanem szemléletformálás is a célok közé tartozik.

  • cikk kép
    Rozmaring a sokoldalú fűszer- és gyógynövény

    Többször meglepett már, hogy kertbarátainkkal mennyire egy srófon jár az eszünk. A múlt héten például egyik kedves zalaegerszegi olvasónk a rozmaringra hívta fel a figyelmet - olyan sok jót hallott és olvasott kedvelt fűszernövényünk gyógyhatásáról, hogy úgy érezte, arról okvetlenül másoknak is tudniuk kell.

  • cikk kép
    Ne hagyjuk éhezni a paradicsomot!

    Ne vegyék dicsekvésnek, de az idén nekem lesz a környéken a legkülönlegesebb paradicsomültetvényem.

  • cikk kép

    Biokertészet hókuszpókusz nélkül

    Uborka, a megszépítő, fiatalító különc kabakos

    A májusi eső állítólag aranyat ér - remélem méltányolja is az uborka, hogy bevárva e hónapot a csepergő esőben ültettem el, s utána azonnal kapott egy alapos égi beöntözést.

  • cikk kép
    Biokertészet hókuszpókusz nélkül - Gyógybogyót termő közönséges ördögcérna

    Mivel a múlt héten kiderült, hogy könnyen leszek a nyáron, nem kell a konyhában rostokolnom, amíg elkészítem azt a rengeteg szörpöt, dzsemet és kompótot, amit a virágzás helyezett kilátásba, sőt, a szőlővel, a szilvával, a barackkal és a dióval sem kell sokat fáradoznom, elhatároztam, a felszabadult időmet egzotikus bogyósgyűjteményem gyarapítására fordítom.

  • cikk kép
    A vöröshagyma is hatékony gyógyszer

    Bár nagy fokhagymabarát vagyok, de azt azért igazságtalanságnak tartom, hogy mindenki csak a fehér ruhás előkelőséget dicsőíti, ha a hagymák gyógyhatása kerül szóba.

  • cikk kép
    Gyógynövényekkel a borsó egészségéért

    Többen kérdezték: a korai termés érdekében lehet-e a zöldborsóból is nevelni pár palántát? Én még nem hallottam róla, de elméletileg elképzelhető, bár nem hiszem, hogy érdemes.

  • cikk kép
    Elkezdődnek a munkák a szőlőkben, kertekben

    A tavasz közeledtével felébred a természet, megindul a vegetáció, a növények életre kelnek és ez a gazdáknak azt jelenti, elkezdődnek a munkák a szőlőkben, kertekben. Ilyenkor április elején van itt az ideje a területek rendbe tételének, a további munkákra való felkészülésnek, illetve ilyenkor végzik a szőlő és a gyümölcsfák metszését a hegyi birtokokon.

  • cikk kép
    A keszthelyi Riviérán őrzik a régi fajtákat

    Gyenesdiás – Elméleti előadás után a résztvevők gyakorlati bemutatón is megismerhették a gyümölcsoltás fortélyait. A községben harmadik alkalommal rendeztek szakmai programot Gyümölcsoltó Boldogasszony Napján.

  • cikk kép
    A málna betegségeit is jobb megelőzni

    Kiművelt kertészemberek szerint az ideális, ha a letermett málnavesszőket szüret után rögvest likvidáljuk.

  • cikk kép
    Csicsókával lassíthatjuk szervezetünk amortizációját

    Melyik az az avantgárd napraforgó, amit krumpliként használunk? Hát a csicsóka! Kevéssel beéri, a legsoványabb talajon is megél - régen a szegények krumplijaként emlegették. Még csak a tárolásáról sem kell gondoskodni - nálunk az idén elnyerte a téli túlélőversenyt: még ma is frissen bányászva kerül a tányérra.

  • cikk kép
    Biokertészet hókuszpókusz nélkül: A citrom is gyümölcs, bánjunk ekként a fájával

    Többen is felhívták a figyelmünket, hogy a nemcsak a szabad ég alatt ébredező, hanem a menedékében teleltetett gyümölcsfáknak, köztük a citromnak is a tavasz a metszési ideje. Még azelőtt veselkedjünk neki, mielőtt hajtani kezd a fa.

  • cikk kép

    Biokertészet hókuszpókusz nélkül

    Gyömbér - természetes gyógyszere a megfázásnak

    Tombol az influenza, az egészségfigyelő szolgálatok fellőtték a veszélyjelző vörös rakétákat: nehogy most kezdjük el lebutítani az immunrendszerünket holmi oktalan koplalással!

  • cikk kép
    Elő a metszőollóval és irány az almás!

    Rossz év elé nézünk, dörmögtek a hozzáértők, amikor a január végi előtavasz után a múlt héten hózivatarral, villámlással és dörgéssel ránk rontott a hidegfront.

  • cikk kép
    Vetés előtt tegyük hűtőbe a levendula magjait!

    Tizenhat jókora levendulabokor büszke tulajdonosaként kicsit szégyellem, hogy csak tavaly nyáron készítettem először szörpöt a tömérdek virágból.

  • cikk kép
    Ha kásás a méz, még nem biztos, hogy hamis

    Joggal lehetünk rá büszkék: hazánk a világ hatodik mézexportőre.

  • cikk kép

    Biokertészet hókuszpókusz nélkül

    Szotyolázzunk együtt a madarainkkal!

    Az ünnepek utáni édességelvonó terápia sóvárgásai közepette egyszer csak bevillant: miért nem rágicsálok napraforgómagot?

  • cikk kép

    Biokertészet hókuszpókusz nélkül

    A tökfélék magja nyolc év múlva is életre kelhet

    Éppen csak beleéltük magunkat a téli pihengetésbe, amikor egyes szupermarketekben galád módon az orrunk elé pakolták a vetőmagokat rejtő színes tasakokat. Csak az első napon tudtam ellenállni a kísértésnek.

  • cikk kép
    Biokertészet hókuszpókusz nélkül, ízfokozó helyett szárított zöldségek

    Bár nem szokásom az újévi fogadkozás, az idén mégis tettem egy ígéretet az egészségemnek: nem használok többé semmiféle "művi" ételízesítőt. Mert miért is kéne?

  • cikk kép
    A frissen reszelt torma megvéd a vírusoktól

    A tormát mindenki ismeri, legtöbben az ecetes vagy a majonézes fajta tubusos vagy az üveges változatát.

Magazinok