• cikk kép

  Biokertészet

  Hagymapatika, őrző-védő szolgálatban

  A kiskerti kikeleti versenyt nálunk a fokhagyma csapata nyerte, már délcegen felsorakozva, két levélujjukkal jelentkezve bizonygatják, mégsem kótyavetyéltük el teljesen a tavasz első felét.

 • cikk kép

  Biokertész

  Fahamu, mohairtó, pocok elleni parfüm

  Nem kell sajnálni a biokertészeket, mert nélkülözik a gyorsan ölő vegyi fegyvereket, s növényeiket nem felturbózott készétellel, úgymond műtrágyával traktálják.

 • cikk kép

  Biokertész

  Akkor vess borsót, amikor fogy a Hold

  Kimentem a kertbe és szedtem egy húslevesre való sárgarépát, petrezselymet, paszternákot, s mellé egy csokor zeller- és zöldséglevelet.

 • cikk kép

  Biokertész

  Lisztes szárnyú haramiák

  Tavaly pórul jártam, a káposztafélék piacos palántáival behurcoltam a kertbe az üvegházi molytetűt.

 • cikk kép

  Biokertészet hókuszpókusz nélkül

  Jó szomszédok, hű testőrök, kiskerti íz fokozók

  Egy pillanatra elkapott a sárga irigység, amikor halottam, hogy egyes napsütötte lankákon már elvetették a korai zöldségféléket, én meg még mindig a gyümölcsfákkal bíbelődöm.

 • cikk kép

  Biokertészet hókuszpókusz nélkül

  Köldökére állított krumpli talált komposztban

  A kertek környékén is végigsöprő tavaszi nagytakarítási hullám áldásos hatásaként a felhalmozott faágrakás alól előbukkant egy ősrégi komposztáló kutricánk, amelyet ugyan nem felejtettem el, de a férfiemberek mindig rápakoltak valamit, amitől nem fértem hozzá.

 • cikk kép

  Biokertészet hókuszpókusz nélkül

  Az ébredező almafák esete a korán kelő katicákkal és sarkantyúka doktorral

  Mint minden évben, az idén is már a tél utolsó napjaiban pánikszerűen ránk tört a tavaszi kerti munkák árja. Bemelegítésként körbejártam az almafákat, a kétesztendős növendékeket - mielőtt további beavatkozással a megfelelő koronaalakításra késztetném őket – alaposan szemügyre vettem, mert a gyümölcsfák metszése olyan művészet, amely jókora beleérzési képességet feltételez.

 • cikk kép
  Biokertészet hókuszpókusz nélkül: Talált fekete szeder és egyéb csemegék

  Vasárnap találtam két szál ibolyát - szép, napsütötte őszünk lesz, jutott eszembe a népi hiedelem, amire mindig adok, ha pozitív jövőképet fest.

 • cikk kép
  Biokertészet hókuszpókusz nélkül: Ajándék a téltől

  Mi besenyőiek mindig tudjuk, honnét fúj a szél, csak elnézünk a kőolaj finomító felé, s a kéményekből, valamint számos egyéb helyről bodorodó gőzből, gázból előre sejtjük, milyen lesz a napunk.

 • cikk kép
  Obsitos almafa: Biokertészet hókuszpókusz nélkül

  Bár azt hiszi, már minden kinti munkával végzett, mégis mindig talál valami szöszmötölnivalót birodalmában az amatőr kertésztanonc.

 • cikk kép
  Csodaszer mákból - Biokertészet hókuszpókusz nélkül

  Hóharmat fedte vasárnap kora reggel a kertet s én ezerszer megbántam, hogy előző nap nem szedtem le a sóskát, mostanra biztosan megfagyott, gondoltam. Még a bolhapiacon is ezen mérgelődtem, ráadásul a vásárcsarnokban árultak is sóskát – méregdrágán adtak volna egy marokravalót.

 • cikk kép
  Soványító fanyarka - Biokertészet hókuszpókusz nélkül

  Még alig múlott el az ősz, már készülődünk a téli ünnepekre. Amikor a belvárosban már díszítgették a mindenki karácsonyfáját, én pólóra vetkőzve dolgoztam a kertben.

Magazinok