2016.08.03. 13:27
Biodinamika - vissza a természethez, a világmindenséghez
Vögyifalu - Biodinamikus öko-parasztgazdaság - így nevezi a Lendvához közeli , mintegy 350 fős szlovéniai településen működtetett vállalkozását dr. Kaszás Mihály, aki vegyészdoktori pályafutását cserélte fel a földművelésre.
Dr. Kaszás Mihály (balról a harmadik, üveggel a kezében) szívesen megmutatja a vendégeknek a gazdaságát és meg is kínálja őket a bio étkekkel, italokkal
- Persze azért nem vesztek kárba a tanulmányaim - így a vékonydongájú fiatalember -, legalább pontosan tudom, a különböző vegyi anyagoknak milyen hatása van a földre, a növényekre és az emberre. Nem véletlenül folytatunk biogazdálkodást. A biodinamikában nincs vegyszer, a termesztésben az összes körülményt figyelembe vesszük, például a bolygók állását, az energiákat. Szóval a biodinamika nem csak egy termesztési mód, hanem filozófia is: vissza a természethez, a világmindenséghez. Bioszerekkel permetezünk, amiket mi magunk állítunk elő állati, növényi és egyéb természetes összetevőkből. Mi nem azért megyünk a bioszereinkkel permetezni, mert megjelentek a kártevők, hanem előre gondolkodunk, miért is jelennek meg, miért betegednek meg tőlük a növények. Igyekszünk megelőzni a bajt, hogy a kártevő, a betegség ne jöjjön a termésünkre. A természetnek megvan a maga ritmusa, mi ehhez alkalmazkodunk, így érzik jól magukat a növényeink, de egyúttal mi is munkát, energiát és pénzt takarítunk meg.
A biodinamikától nem idegen a modern, öntözött, fóliás zöldségtermesztés
Idén márciusban hagyta ott a jól fizető állását és lett a vezetője a családi gazdaságnak. Édesapjával és édesanyjával 8 hektár földet művelnek, van gyümölcsösük és 1000 tőkés szőlészetük is a Bán-hegyen. Ez utóbbival nagy terveket dédelget az ifjú gazda, szeretne falusi vendéglátással is foglalkozni, saját készítésű, igazi bio étkeket kínálva (a készítésüket már gyakorolják), programokat, bakancsos túrákat szervezve a gyönyörű vidéken - már kis is próbáltak pár útvonalat.
- Gabona és zöldségtermesztéssel 2008 óta foglalkozunk. Már kezd kialakulni, miben vagyunk a legjobbak, s azt fogjuk folytatni. Zöldségünk természetesen mindig lesz, a búza helyett azonban a kamutot, az ősi búzafajtát vetjük, aztán tönkölybúzát, rozst, kölest, hajdinát - amiből lisztféléket készítünk és kovászos kenyeret sütünk. A készítményeinkkel, kenyerünkkel, kásáinkkal, italainkkal mást most megkínáljuk a gazdaságunk szívesen látott vendégeit.
A karalábé és káposztarokonai jól érzik magokat a gyommentes fóliaágyásban
Kendert is termesztenek, főleg a magjáért, amit a tök, a zeller, a bab, a bazsalikom, a saláta magjával együtt már sikeresen forgalmaznak. A szőlőből szörpöt is készítenek, miként a gyógynövényekből is, amivel a környékbeli iskolákat, intézményeket kívánják ellátni - a salátájukkal ilyen módon már sikerrel jártak.
Természetesen a biodinamikus parasztgazdaság földjeit is gépekkel művelik, de még sok a kézi munka: a kapálás, a betakarítás, s a krumplibogarakat is kézzel szedik le. Piacuk szerencsére van, főleg Ljubljanában keresik a biotermékeket. Zöldségeikkel, olajaikkal jelen vannak Muraszombaton is, ahova többek között "zöldségkosarakat" szállítanak. A 3-5 kilós "zöldségkosarat" hetente, kéthetente a megbeszélt helyen veheti át a vevő. Idény jellegű friss zöldséggel tölti fel a gazda, de kiegészíthető gyümölccsel, lisztekkel, olajjal, kásákkal - ki mit igényel. Kaszás Mihály hamarosan Lendván, az óvoda udvarán is kialakít egy átvevőhelyet - számításai szerint 25 megrendelő már megélhetést biztosíthat egy zöldségtermelő részére.
A paprikának kedvez ez a termesztési mód
- Önkéntesek is segítik a munkát , jelenleg négyen vannak, egy-egy svájci és finn fiú, egy Fülöp-szigeti és egy lengyel lány. A World Wide Opportunities on Organic Farms önkéntes szervezeten keresztül érkeznek. Szinte családtagként velünk élnek, mi ellátjuk őket, ők dolgoznak a gazdaságban, közben tapasztalatokat szereznek. A jövőben oktatás formában is szeretnénk fiatalokkal foglalkozni. Fizetnek bizonyos tandíjat, mi pedig mentorként megtanítjuk őket a parasztgazdaság tennivalóira, s így megtapasztalhatják, hogy ez nekik való, vagy sem.
Mint dr. Kaszás Mihály elárulta, bár a Muravidék kiváló mezőgazdasági adottságokkal, gazdag termőfölddel rendelkezik, parasztgazdaságuk egyelőre nem áll a saját lábán. Függnek a szubvencióktól, a kiírásoktól. Próbálkoznak az anyaországi támogatások elnyerésével is, kár, mondta az ifjú gazda, hogy az sok papírmunkával, dokumentációval jár. Mindenesetre jelentkezik a külhoni fiatal magyar vállalkozók számára kiírt pályázatra. A pajta átépítésével egy kis feldolgozó üzemet szeretnének létesíteni, a Bán-hegyen pedig szálláshelyeket kialakítani. A tervek már készek, csak meg kell őket valósítani.
Egy anyaországi pályázat révén szeretne a pajtából feldolgozó helyiséget kialakítani
A biodinamikus parasztgazdaságból nem hiányozhatnak a "kapirgálós" baromfiak sem