Biokertészet

2015.07.27. 10:45

Biokertész - Antibiotikumot a fűszerkertből

A majoránna és vad unokatestvére, az oregánó vagy szurokfű ősi fűszer- és gyógynövény. Az alapszabály: soha ne használjuk ezeket együtt!

Fincza Zsuzsa

Többféle szelíd majoránnát láttam már, de tanult kertészemberek szerint csak egy fajtája létezik, a sokszínű változat a kísérletező kedvű botanikusoknak köszönhető. A boltokban kapható szárított, kesernyés ízű fűszert nem kedvelem, nem is akartam elfogadni Klári barátnőmtől a majoránna palántákat, hiába tukmálta. Jó, hogy rábeszélt, mert zölden viszont mindkettő kedvemre való, és a házi szárítmányuk is egészen más ízű.

Magyarhonban a majoránna az ismertebb, a népgyógyászaink szerint „az epebajok, a gyomor-és bélpanaszok gyógyfüve". Mediterrán vidékeken hétköznapi vadvirág, náluk termesztett fűszernövény. Fagyérzékeny, de ha vastagon bebugyolálom falevéllel, áttelel. Nagyüzemekben egy évben kétszer is arathatják, gyárilag a szárát is beledarálják. Én viszont csak a zsenge levelét és a fiatal virágját szárítom, azt is egészben hagyom, és csak az ételbe morzsolom bele. A levél értékes illóolajakat, cserzőanyagot és flavonoidokat raktároz, szerencsére ezeket szárítva is megőrzi. Az illóolaj köhögéscsillapító és nyákoldó, étvágygerjesztő, szélhajtó és görcsoldó hatásáról világszerte ismert. Kenőcsbe keverve bedörzsölő szerként enyhíthetők vele a reumás fájdalmak. A szárított majoránna a nyugtató hatása miatt a gyógyteakeverékek gyakori alkotórésze. Natúr forrázatát fejfájás, köhögés, légzési nehézségek enyhítésére használják. Készítsünk odahaza is gyógyteát: egy teáskanálnyi majoránnát forrázzunk le egy csészényi vízzel és 5 perc múlva szűrjük le!

A majoránna virágzáskor van ereje teljében. Fotó: Fincza Zsuzsa

A vadóc rokon, az oregánó teája ennél jóval erősebb legyen! Három teáskanálnyi füvet forrázzunk le 2 deci vízzel, s hagyjuk negyed órát állni, mielőtt leszűrjük. Ha gargarizálni akarunk vele, engedjük teljesen kihűlni. A pizzák e kedvelt fűszernövényét a természet antibiotikumának nevezik, külsőleg ízületi bántalmakra, köszvényre, reumára, izomfájdalmakra, rovarcsípésekre áldásos hatású. Gyulladáscsökkentő, köhögéscsillapító és idegnyugtató ereje mellett kiváló étvágygerjesztő, halkan mondom: a fogyni vágyók tartózkodjanak tőle – főleg pizzával házasítva. Epe- és szélhajtó, görcsoldó, jótékonyan enyhíti a puffadással, teltségérzettel járó gyomor-bélrendszeri panaszokat. Illóolajai fertőtlenítő hatásúak, segítenek száj-, és torokgyulladás esetén.

A szurokfű levelei és virágai kora nyártól felhasználhatók, gyűjteni, szárítani és lefagyasztani a virágzás időszaka a legkedvezőbb, mert nem csak az illata és az íze, hanem a hatóanyagainak koncentrátuma is akkor a legintenzívebb.

A majoránna az igényesebb kuzin, hideg és fagyérzékeny, tápanyagéhes, és mivel a gyökerei nem kúsznak elég mélyre, öntözni kell. A humuszban gazdag, jó vízgazdálkodású, középkötött, gyorsan melegedő talajt szereti, szóval egy átlagos zöldségeskertben biztonsággal termeszthető. Az oregánó, mint szegény rokon, kevéssel is beéri, akár sziklakertbe is ültethetjük. Jól viseli a nagy nyári hőséget, de a félárnyékos helyen is megél, sőt ablakpárkányon is nevelhetjük. Jó tanács: ha a boltban veszünk egy oregánót, egyből tegyünk a kosaunkba egy nagyobb cserepet is, és ha hazaértünk, azonnal ültessük át. Túl kicsi helyen ugyanis csak sanyarog, és hamar tönkremegy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!