Biokertészet

2017.02.06. 15:45

Biokertész: csodálatos mandarin - héjastól magostól

A fittségünket, egészségünket szívükön viselő szakemberek azt javasolják: együnk mindig idénygyümölcsöt.

Fincza Zsuzsa

No, akkor irány a zöldséges, hiszen a tél vége a citrusfélék szezonja. Bár az a mondás járja: a héjában a vitamin, a vegyi machinációval szállított gyümölccsel, zöldséggel jobb, ha körültekintően bánunk. A déligyümölcs héját például körömkefével alaposan sikáljuk meg, mert szállítás előtt rovar- és gombaölő szerrel kezelik. Megtisztítva aztán már reszelhetjük a süteményekbe vagy akár kandírozhatjuk is.

A tisztára suvikszolt mandarinhéjat érdemes megszárítani és dunsztosüvegben tárolni, mert később medicinaként használhatjuk. A hivatásos gyógyászatban egyik összetevője annak a gyógyszerkeveréknek, amelynek ázatát az étvágy növelésére és az emésztés javítására írják fel - a szárított és áztatott mandarinhéj levét odahaza mi is használhatjuk betegség utáni étvágyjavítónak.

A természetgyógyászok a mandarin levét az asztma és a hörghurut kínjainak az enyhítésére ajánlják, a szárított héjból köptetőt áztatnak vagy főznek. A mandarin héjának leve segít a vércukorszint csökkentésében is. A cukorbetegek számára ajánlott recept: 3 gyümölcs héját 1 liter vízben 10 percig főzzék, tárolják hűtőben, és szűretlenül iszogassanak belőle.

A hagyományos kínai gyógyászat tanai szerint a mandarin ötféle gyógyszerrel felér, különösen az idősek, a krónikus bronchitisben szenvedők, a szív- és érrendszeri betegek számára kiváló medicina. A kínaiak a mandarint még a rák ellen is hatékonynak kiáltották ki, különösen a gyomorrák megelőzésére tartják alkalmasnak. A hagyományos távol-keleti gyógyítók a mandarin magjából fájdalomcsillapító pirulát állítanak elő, de nem dobják el a gyümölcs héjának belsejében lévő háló formájú fehér részt sem, köhögés gyógyítására hatékony köptetőt készítenek belőle.

A magyar természetgyógyászok is elismerik a mandarin pozitív hatását, a levét diétás és gyógyító italnak tartják, különösen gyerekeknek és betegeknek ajánlják, kiemelve, hogy láz esetén kiválóan csillapítja a szomjat. Rövid időn belül kikúrálja a hasmenéssel járó emésztőrendszeri nyavalyákat, a nagy mennyiségű mandarinlé citromsav tartalmával képes megtizedelni a bélférgeket. A gyümölcsben lévő fitoncidoknak viszont baktériumellenes és gombaölő hatást tulajdonítanak, így bőrbetegségeket is kezelnek vele. Persze, ha a mindennapokban alapvetően nem is gyógyszerként vásároljuk a mandarint, gazdag vitamin-, ásványianyag-, és nyomelem tartalmával alaposan felturbózhatjuk vele a tél végére már lestrapált immunrendszerünket. Megjegyzem, az sem mellékes szempont, hogy citromsav tartalma miatt a gyümölcs húsában nem halmozódnak fel a káros anyagok, nem tartalmaz nitrátokat, mint egyes primőrök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!