Biokertészet

2015.08.31. 11:25

Biokertész - Karácsonyra kész!

Szorgalmasan érik a fekete bodza – nézegettem hetek óta, aztán hajszál híján lemaradtam róla. Kiderült: a madarak is köszörülték rá a csőrüket...

Fincza Zsuzsa

A fekete bodzát – nem tévesztendő össze a gyalogbodzával, aminek a termése vörös – már a középkorban is gyógynövényként tisztelték. A bogyóját több száz éve gyűjtik – újabban ültetvények ontják tonnaszám. Régen szárították, mígnem olyan töpörödött lett, akár a bors. Öt kiló fürtösen szedett friss bogyóból 1 kiló száraz, kocsányaitól megtisztított bodzaborshoz juthatunk. Mégse sajnáljuk a fáradtságot, szedjük és szárítsuk a téli teának valót! Náthaszezonban az izzasztónak szánt gyógyteához hideg vízben mossuk meg az aszalt bodzabogyót, a levét öntsük le és engedjünk rá annyi vizet, hogy ellepje, s ekként áztassuk két napon át. Végül öt percig főzzük, majd forrón, mézzel édesítve igyuk. Főzhetünk belőle szörpöt is, lekvárját pedig én úgy készítem, akár feketeribizliből.

A bodza bogyója értékesebb még a virágjánál is. Fotó: a szerző

De nem csak ilyen jámbor ételek-italok készíthetők belőle. A bácskai bodzapálinka receptje azonos a többi gyümölcsével, mégis aranyáron mérik, ami nem csoda, hisz 200 liter cefréből alig 1,5 liter pálinka főzhető. Viszont gyógyerővel bír, a füvesemberek idegzsábát is gyógyítanak vele.

Egyszerűbb, ha másfél kiló bogyót fél kiló cukorral, negyed liter vízzel és egy vaníliarúddal egy órán át főzzünk, majd egy szitán át fazékba csöpögtetjük. A levet másnap újra főzzük, ha lehűlt, fél liter pálinkával összekeverjük, üvegbe töltjük és lezárjuk majd 1-2 hónapig érleljük. A bodzalikőrhöz 1 kiló bogyóra 1 liter 96 százalékos alkoholt öntünk, két hétig pihentetjük, naponta felrázzuk és megkeverjük. Aztán másfél liter vízben felfőzünk fél kiló cukrot, fűszerezzük szegfűszeggel, fahéjjal, 1 citrom reszelt héjával, s ha a lé lehűlt, a bodzás alkoholhoz keverjük. Két napi érlelés után vászonruhán át lecsepegtetjük. De még mindig nincs vége a macerának, a letisztult itókát üvegekre zárjuk és 3 hónapig csak gondolunk rá, milyen finom itókánk lesz karácsonykor. És tényleg!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!