Biokertészet

2017.07.03. 19:45

Biokertész - Lila bazsalikom, a kedélyjavító

Kezdetben a bazsalikomot csak a paradicsomok közé ültettem, gondoltam, ha a lábasban jóban vannak, a kertben is ellesznek egymással. Nusi a paprikái között nevelte, mert azt olvasta, hogy bizonyos fertőzések ellen megvédi a féltett palántákat.

Fincza Zsuzsa

Ajánlották az uborkához is, mondván, társaságában többet terem a mini kabakos. Kiderült, mindenkinek igaza van. A bazsalikom illóolajának antibakteriális, gombaölő hatása ugyanis a kertben is érvényesül, ráadásul messziről odavonzza a beporzást végző rovarokat, amelyek, ha már ott vannak, nem hagyják ki az uborkavirágot sem. A legyeket és a szúnyogokat viszont riasztja, a káposztalepkéket pedig félrevezeti, nem érzik meg tőle a káposzta szagát, így nem találnak rá. Azt mondják, ahány földrész, annyiféle bazsalikom – lehet egyszerű, törpe és óriási, sima-, széles- vagy fodros levelű, sárga -, fehér- vagy lilavirágú. A kedvencem, amit palánta korában Lajtai Gyöngyi biokertész barátomtól kaptam, a lila bazsalikom, ami ugyan most a paradicsomok között szerénykedik, de majd szedek róla magot és jövőre dísznövényként is kiültetem.

A lila bazsalikom ugyanolyan kedvező hatású növénytársaira, mint a zöld levelű. Fűszerként is ugyanolyan jó ízű

Elvégre a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutatóintézetének munkatársai 2014 júliusában aranyérmet kaptak a Fleuroselectől a legújabb nemesítésű növényükért, az Ocimum basilicum ’Purple’-ért, azaz a lila bazsalikomért, s nem véletlenül éppen a dísznövény kategóriában. Persze a szép, sötétlila levelű bazsalikom is alapvetően egy fűszernövény, bár éke lehet bármely veteményesnek, kiskertnek, virágágyásnak, sőt balkonládának is. A zöldhöz hasonlóan használható, kipróbáltam már pizzán és a paradicsomlevesben, kicsit édeskés, az íze enyhén szegfűszeges. A bazsalikomot, mint fűszert sokoldalúan használhatjuk: a levesek és a pizzák mellett tehetjük salátákba, babételekbe, főzelékekbe, szószokba, mártásokba, pácokhoz, sültekhez, de kipróbálhatjuk uborkák eltevéséhez, tehetjük a házi ketchupba, paradicsomitalba, ízesíthetünk vele olajat, ecetet. Teaként mint gyomorerősítő, vízhajtó, köhögéscsillapító, bélrenyheség és puffadás elleni szer szerepelhet a házi patikánkban. A gyógyitalt készíthetjük friss vagy akár szárított növényből: egy evőkanálnyi levelet forrázzunk le egy csésze vízzel, 20 percig hagyjuk állni, szűrjük le, s mézzel ízesítve étkezés előtt igyuk meg. A bazsalikom illóolajának közismert a stresszoldó, kedélyjavító hatása is.

Gyógyhatású fűszernövényük júniustól októberig folyamatosan virágzik, vetőmagnak az első vágáskor a legszebb tövet hagyjuk meg, majd amikor a virágfüzér alsó harmadában már szép barnára értek a magok, vágjuk le, szárítsuk meg és morzsoljuk ki a magokat. A legtöbb illóolajat a virágzó hajtások tartalmazzák, ezeket folyamatosan vághatjuk. Az ágakat kis csomókba kötve szellős, árnyékos helyen szárítsuk, dörzsöljük le róla a leveleket, de ne porrá, mert akkor gyorsabban elveszíti az illatát és az ízét. A bazsalikom fagyérzékeny, tavasszal meleg helyen neveljünk belőle palántákat, amiket majd csak a májusi fagyok után ültessünk ki. Az se mondjon le a bazsalikomról, akinek nincs kertje. Vetheti maga is cserépbe, de ha vásárolja (akár most is), mindig a kisebb és bokrosabb példányt válassza. Ha hazaért vele, állítsa vízzel telt tálba, hogy a gyökere megszívhassa magát, s lehetőleg még aznap ültesse át egy nagyobb agyagcserépbe – a műanyag könnyen átforrósodik és tönkremegy benne a növény gyökérzete. Napos, de szélvédett helyet keressen a számára a balkonon vagy akár az ablakpárkányon. Fontos, hogy mindig nedves legyen a földje. A hajtásait felülről csipkedje le, így a növény bokrosodik. Soha ne kopassza meg teljesen, mindig maradjon elég levél a tövén, ami életben tartja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!