Biokertészet

2016.08.08. 08:45

Biokertész - Szederszüret idején

Az idén a feketeszedren van - ha nem is a világ, de a család szeme. Szegény kis bogyósnak helyt kell állnia a fagyasztott csemege, a szörp- és a lekvárfronton egyaránt, nem is beszélve az éhenkórász kertész falánkságának csillapításáról.

Fincza Zsuzsa

Ez utóbbi feladatát pár napja már sikeresen ellátja: végre újra van gyümölcs, amivel a hajnali öntözéskor kezdeni lehet a napot. Nem hittem volna, hogy a reggeliből ennyire hiányzik majd a csóró kis ringló, az aprócska búzaérő körte, a nyári alma. No, de majd jövőre...

Most örüljünk annak, amink nem fagyott el, s induljon végre a szederszezon!

Minden szedrek őse egy agresszíven tüskés bokorfajzat, ami ellen viszont hadiállapotot hirdettem. Valahonnét befurakodott az egyik ribizlibokrom gyökérzete közé, ahonnét képtelen vagyok kiutálni, akárhányszor kivésem, mindig kihajt. Utódai, az újmódi, tüske nélküli fajták bezzeg nagy becsben vannak! A felső ültetvényt 13 évvel ezelőtt - rögtön, miután betettem a lábamat Besenyőbe - Nusi szomszédomtól kaptam, a gyümölcsösben lévőt pedig egy ott talált nyamvadt kis venyigéből fejlesztettem fel. Most, hogy már kicsit kikupálódtam szedertanból, be tudtam azonosítani, hogy bogyósaim a kissé hosszúkás szemű, népszerű Thornfree fajtához tartoznak.

Fotó: Fincza Zsuzsa

Ez az 1966-ban nemesített változat életerős, strapabíró növény, kevésbé kényes, mint a málna, viszont jóval több napfényre van szüksége, árnyékban silány termést hoz. Az olvastam: legjobb, ha mulcsozzuk a talaját, én a lenyírt füvet terítem köréje, Nusiék viszont ugyanúgy kapálják, mint az egész kertet, de nincs tőle semmi baja. A gyümölcsösben viszont valóságos dzsumbuj virul a szedres körül - a sünök, békák, madarak és társaik kedvéért kell az a kis természetes zugoly! Úgy vettem észre, a szeder is itt érzi magát a legjobban, az egyik idei hajtását például a bodzabokorról, a másikat pedig a barackfáról tessékeltem le.

Amúgy nem véletlen a burjánzás, hiszen az ősök erdei vadócok.

Az erdei dédszülőkkel ellentétben azonban a kerti szeder erős támot igényel, és jó, ha időnként visszametsszük, mert könnyen elkanászodik. Abban viszont hasonlít a málnára, hogy a letermett vesszőinek nincs becsülete, a nyárutói betakarítás után hamarosan távolítsuk is el, hogy a fiatal hajtások növekedési ciklusa beindulhasson. A szeder önbeporzó, akár egyetlen bokor is terem, de többedmagával a kölcsönös megtermékenyítés jobb minőségű, nagyobb szemű terméssel kecsegtet.

No, de most a legnépszerűbb műveleten, a szüreten a sor! A szeder nem utóérő, vagyis ne kapkodjuk le féléretten, mert úgy ehetetlen, és csak megrohad. Éretten sem túl tartós, nagyon rövid ideig tárolható, magyarán, ha leszedtük, hát dolgozzuk is fel még aznap! Finom, vitamindús szörp, különleges lekvár és vadhúsokkal is harmonizáló zselé készíthető belőle.

Szedrünk értékes gyümölcs, egy antocianintól, flavonoidoktól duzzadó immunerősítő, gyulladáscsökkentő vitaminbomba, amelyik képes jelentősen lassítani a veszélyes burjánzásnak indult sejtek növekedését. Kimagasló az A-vitamin tartalma, nem szűkölködik C-vitaminban és folsavban, de nem hiányzik belőle a B1- és a B6-vitamin, a riboflavin, a pantoténsav és a niacin sem.

Az ásványi anyagok közül számottevő mennyiségben vasat, káliumot, kalciumot, foszfort, magnéziumot, mangánt és rezet tartalmaz. Gyümölcssavtartalma jót tesz a gyomornak, jó hatással van a belekre és a hólyagra.

Fogyasztását nemcsak a természetgyógyászok, hanem a hivatásos orvostudorok is javallják a kismamáknak - hozzájárul az embrió tökéletes kifejlődéséhez -, s az időseknek, mert megakadályozza a szellemi leépülést és a hajhagymák táplálásával még az őszülést is késlelteti. Levelének főzete kiváló izzasztószer, serkenti a bélműködést, és kíméletes hashajtóként is helytáll.

Címkék#biokertész

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!