Biokertészet

2015.10.26. 12:41

Biokertészet hókuszpókusz nélkül: A legfeketébb fekete szőlő - darázskalanddal

Míg más szőlő régen lerohadt volna a tőkéről, a Korminnak, az Otellónak és az Izabellának meg sem kottyant a sok eső, köszönhetően vastag, viaszos héjuknak, s tán annak is,hogy nem tartom jó ötletnek lekopasztani fölülük a levélernyőt.

Fincza Zsuzsa

Ez anno a nyári jégesőben is jól jött, és mégis érte elég napfény a gyümölcsöt, hiszen olyan édesre érett, mint a méz. Kár, hogy ezt a darazsak is észrevették, így a szüret rögtön kellemetlen élménnyel kezdődött: az első fürt szőlővel egy fullánkost is kézbe vettem.  Még jó, hogy nem vagyok allergiás a rovarcsípésre, gondoltam és szüreteltem tovább, s csupán az ötödik sárgacsíkos zümmögő haramia orvlövése után dolgoztam ki ellenük egy megelőző taktikát.

A mézédes szőlő a darazsaknak is ízlik

Bár inkább sajgott volna rendesen! Akkor talán kerestem volna valami ellenszert, de mivel nem volt semmilyen káros utóhatása, rá se hederítettem. Éjszaka aztán saját kétségbeesett vakarózásomra riadtam, szinte véresre kapartam már mind a két kezemet. Íziben előkerestem a rávaló patikaszert, de  addigra  jó mélyre belekapartam  és nagy területen szétteregettem  a mérget  a bőröm alatt. Summa summarum, a rovarcsípést akkor is érdemes kezelni, ha nem vagyunk rá allergiások és látszólag nem okoz különösebb panaszt. Mindenesetre, ha a rovarfegyver a sebben marad, csipesszel, vagy körömmel azonnal távolítsuk el, de ne nyomkodjuk, ne dörzsölgessük, mert ezzel a mérget még mélyebbre tuszkoljuk a bőrünkbe. Azt azért, jó ha tudjuk, mi döfte belénk a fullánkját: a méh mérge ugyanis savas, ezért gyenge lúgot, például szódabikarbónát, a lúgos darázscsípésre viszont gyenge savat - ecetet, citromlét kenjünk. A hangyák is képesek belénk marni - savas mérgüket szintén egy kis szódabikarbónával csillapítsuk. Ha már nagy a duzzanat, tegyünk rá hideg nyomókötést  - a kötöző anyagba bugyoláljunk be egy jégkockát, és jó erősen szorítsuk az inkriminált területre: nem csak enyhíti a fájdalmat és a viszketést, hanem a gyulladás csökkentésével segíti a sebgyógyulást is.

A levél képes megvédeni a gyümölcsöt

A darázskalandos szürettel még mindig nem fosztottam meg feketekincsétől az egész lugast, mint mindig, most is hagyok télapónak is pár fürtöt, hadd  fagyjanak meg a szemek - nem csak a jégbor, a jégmust is nagyon finom.   Az idén leginkább az Otelló,  flancosabb nevén a "Canadien Hamburgh"  tett ki magáért, ami örvendetes, hiszen ez az egyik legfeketébb szőlőnk, s azt már mindenki tudja,  minél sötétebb színű egy gyümölcs annál gazdagabb a rákellenes hatású flavonoidokban.  Vannak, akik fanyalognak a vastag héja miatt ahelyett, hogy örülnének: végre valami, amiből csak a legfontosabb anyagok szívódnak fel a szervezetünkbe, a többi  seprűként sodorja kifelé  az emésztőrendszerünkből a benne punnyadó salakanyagot.  Sokan a méretes magja miatt fikázzák. Ők valószínűleg még nem hallottak a szőlőmag gyógyító erejéről - a felkent természetgyógyászok szerint a szőlőmag-kivonat a leghatásosabb öregedés elleni szer, jót tesz a koleszterinszintünknek,  s megakadályozza a hajszálerek gyengülését is.  Az Otelló éppen a héjának köszönhetően hosszú ideig eláll, szinte teljesen frissen rakhatjuk akár a karácsonyi asztalra is.  Ha van belőle elég, nagyon finom lekvárt vagy zselét is készíthetünk belőle. Itt viszont fontos, hogy  passzírozzuk át a gyümölcsöt, a visszamarad a szőlőhéjat viszont megszáríthatjuk és gyümölcsteát főzhetünk belőle. A magját se dobjuk ki, törjük porrá, vagy daráljuk le s keverjünk belőle egy-egy kiskanállal a müzlinkbe vagy a joghurtunkba.

Olvastam egy nagyon jó szőlős receptet köhögés, torokfájás ellen:  este apríts fel  egy fej lilahagymát (ha nincs, érd be a vörössel), nyomkodj hozzá nagyjából azonos mennyiségű fekete szőlőt, hagyd, hadd vegyüljenek egész éjen át, reggel pedig mézzel keverve edd meg!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!