Biokertészet

2015.11.30. 13:04

Datolyaszilva - nem véletlenül lett híres

Már megint a szárnyára kapott a hírnév egy minden nyűgre gyógyír „csodagyümölcsöt”.

Fincza Zsuzsa

Anyakönyvi neve Diospyros, vagyis „az istenek eledele. Magyarul mondják kakiszilvának is, de mi ezúttal ne a szó honi jelentéséből induljunk ki, hanem a kínaiból: az ősi gyógyászatukban használt kifejezésből a „ka"=lélek, és a „ki"=energia összekapcsolásából származik, teljes nevén: Diospyros kaki - az istenek eledele, a lélek energiája. Mi hívjuk csak datolyaszilvának!

Amúgy az ébenfafélék kiterjedt, legalább 700 tagú családjának hangavirágú nemzettségébe tartozik, az ősök bölcsője Délkelet-Ázsiában, Kínában és Indiában ringott, de ma már az egész világon elterjedt, ami alátámasztani látszik a gyümölcs jó hírét.

Nekem ugyan nincs ilyen gyümölcsfám (egyelőre?), de már volt szerencsém találkozni vele. Milley Istvánné zalaegerszegi kertjében mutattak be bennünket egymásnak, de a házigazda közölte, hogy a gyümölcsnek éretlenül borzasztó íze van. Amikor senki sem figyelt, naná, hogy megkóstoltam! Hiszen olyan gusztusosan nézett ki! Akár egy zöld lótuszvirágból kibújt jókora sárga ringló - valószínűleg innét örökölte a magyar „szilva" utónevet. Míg élek, nem felejtem el azt az ízt. De legalább tudom, hogy tényleg ehetetlen. A tömény csersavtartalma szerencsésen megóvja attól is, hogy a madarak vagy a rovarok leegyék a fáról. Viszont, ha beérik, édes, mint a méz, a cukortartalma elérheti a gyümölcs súlyának a negyedét.

Még keményen, októberben leszüretelik, hűvös helyen tárolják, majd utóérlelik. Védett helyre ültetve a mi vidékünkön is megterem, így nálunk is kapható, nem is horribilis áron. A hét végén próbaként beruháztam én is három darabra, az érettel nem sokat vacakoltam, egyszerűen kikanalaztam a héjából. Az ízét többen a sárgabaracklekvárhoz és sütőtökhez hasonlítják, ami nem áll túl messze a valóságtól.



A második kakiszilvám két nap alatt beérett, azt apróra darabolva nyersen összekevertem egy kis mascarponéval (tényleg Diospyros!), de szerintem finom kefirrel, joghurttal, s beleillik az összes tej alapú desszertbe. Állítólag egy kis reszelt citromhéj tovább erősíti a benne rejlő aromákat. Akinek persze sok datolyaszilvája terem, ne hagyja nyakára romlani, főzzön belőle lekvárt, vagy készítsen ivólevet. Gyümölcssalátáknak is kitűnő kiegészítője lehet. Erről jut eszembe: vajh' hova tűnt belőle az a rengeteg csersav, ami kiskorában ehetetlenné tette?

A narancssárga kakiszilva, mint a színéből is sejthető, kiváló béta-karotin forrás, de jelentős az A-, a C-, az E- és a P-vitamin tartalma, s ha az alma folsav, magnézium, kalcium, kálium tartalmához hozzáteszi a saját készletét és mindezt kiegészíti a raktárában felhalmozott vassal, foszforral, jóddal, rézzel és a mangánnal, máris feleslegessé váltak az étrend kiegészítő művi csodapirulák.

A távol-keleti népek már évszázadokkal ezelőtt rájöttek, hogy a datolyaszilva erejével gyógyítani is lehet, nem véletlen, hogy megtaláljuk a legősibb gyógynövénylajstromokban is. A kínaiak általában a gyümölcs kipréselt levét itatták a betegekkel és a nyápic, vérszegény gyerekekkel. Kúrálták vele a légúti megbetegedéseket, a magas vérnyomást, gyógyították a szájban kialakult sebeket, serkentették a hajnövekedést.

A legújabb kutatások szerint aranysárga gyümölcsünk tényleg aranyat ér: tudósemberek állítják, hogy rendszeres fogyasztása csökkenti a szívroham kockázatát. Égési vagy egyéb sebeinket -  bekenve a nyers datolyaszilva húsával - összehúzó és baktericid erejével hűsíti és gyorsan begyógyítja.

Címkék#biokertész

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!