Biokertészet

2015.06.22. 09:30

Erődítmény védi a növendék cukkiniket

A cukkini nem a zöldségek nyafka balerinája, nem kell annyit pátyolgatni, mint a paprikanépet, nem olyan kényes, mint paradicsomék, jó helye lesz neki a kert végében, a málnás mellett – gondoltam.

Fincza Zsuzsa

Reménykedtem, majd jól elnyomja a gyomokat is, amik – sajna – folyamatosan kiszüremkednek a málnásból, aminek az aljnövényzetét nem szabad lekopaszítani. Kedvenc bogyósunk ugyanis még mindig erdei gyümölcsnek tartja magát, nem szereti, ha tar körülötte a talaj, akkor marad egészséges, ha a lábát térdig az árnyékban tarthatja. A gyommal amúgy nincs is baj, ha az ember lesarabolja, kell neki pár nap, mire pótolja magát. Kihagytam viszont a számításból a kertészkedés újkori ellenfelét, a spanyolcsiga armadát, amelynek a főhadiszállása mindig valamilyen háborítatlan füves terület, mondjuk egy málnás, ami egyszerre jelent számukra fedezéket és éléskamrát. Csak azt nem értem, akkor miért nem maradnak ott?

Lassan kinövi a kerítést a cukkini, de talán már megtudja magát védeni. Fotó: A szerző

Az idén elég nehézkesen keltek a kabakosok, bokronként 3 szemből csak egy-egy. S akkor egyik reggel mit kellett látnom? A földön undorító barna kágyillók pöffeszkedtek és rágták az újszülött növényeimet. Első felindulásból minden kis cukkini köré a télen összegyűjtögetett fahamuból vastag varázskört szórtam. Mintha mi sem történ volna, egy-két átokfajzat nudista csiga másnap is a körökön belül csorgatta a nyálát. Mérgemben a hamu mellé jó vastagon mészhidrátot hintettem, a rákövetkező napon megint egy kis hamut, aztán újra meszet, így egy hét múlva a cukkini gyerekek már valóságos erődítményben nevelkedtek, de még mindig előfordult, hogy néhány fakír csigaharamiának sikerült átkepesztetni a maró védővonalon. Milyen kár, hogy nem raktuk félre annak idején a használt borotvapengéket! Most azokat is beapplikálnám a földbe a kabakosok köré – azokon aztán nem mászna át a puhatestű zsivány! Hoppá! Jut eszembe. Viszont akad a műhelyben bőven tűzőgépbe való kapocs. Nos, a hamuerődítmények tetejére ezekből a beretva éles fémekből „kerítést" építettem. Tudom, ez drága mulatság, nem is ezt ajánlom konkrétan, viszont a kreatív férfinép készíthet hasonló csigakerítést éles szélű pléhből, bádogból, üvegcserepekből.

Remélem most már elég nagyok a kabakosok, a szárukon és a levelükön növesztettek maguknak csigariasztó szőröket, talán megtudják magukat védeni. Az erődítményt mindenesetre még egy darabig nem bontom le.

Néhányan azt mondják, értéktelen zöldségek a kabakosok, nem érdemes ennyit kínlódni velük. Naná, hogy nincs igazuk! Nemrég olvastam, hogy a cukkini segíti a károsodott hasnyálmirigy regenerálódását, és ezzel jelentősen javítja a cukorbetegek állapotát. Egyesíti magában az uborka és a tök jótékony tulajdonságait, ha kell, mindkettőt helyettesíthetjük vele, készíthetünk belőle salátát vagy akár főzeléket is. Nyákszerű és keserű anyagaival fokozza a bélműködést, a benne található szelén, C-vitamin és béta karotin pedig jó hatással van az immunrendszerre. Ha lehet, használjuk héjastól, hiszen abban őrzi a béta karotin és antioxidáns készletének zömét, persze a húsa sem haszontalan töltelék, hiszen kiváló mangán és káliumforrás, de nem hiányzik belőle a kalcium, a cink, a foszfor sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!