Biokertészet

2015.07.06. 09:41

Feketeribiszke héjastól, magostól, levelestől

Ha pontos információt akarsz a feketeribiszkéről, a gyógynövények között kutakodj! Bár a „ribes nigri folium”-ként nyilvántartott hatóanyagot a leveléből állítják elő, de te ebből csak azt a tanulságot vond le, hogy lám-lám: azt sem szabad elkótyavetyélned.

Fincza Zsuzsa

A kis mokány fekete, egzotikus ízű és illatú bogyóit pedig nyugodtan mondd gyógygyümölcsnek. Az egyik herbálkészítményeket tukmáló portálon látom: ezer forintért rendelhetsz 20 deka őrölt feketeribiszke magot. Kész szerencse, hogy még nem szűrtem le a szörpöt az összenyomogatott gyümölcsről! A sok ezer forint ment volna ki a komposztra. A magból préselt olaj Omega-3 és Omega-6 zsírsavakban dús, komplex benne van az egész B-vitamin família az A-, és a C-pereputtyal valamint a celeb-kategóriájú flavonoidokkal együtt – szóval az antioxidáns hatása többszörösen is alátámasztva. Én mégis inkább a bőrömre és a hajamra kenném. A gamma-linolsav készletének köszönhetően ugyanis tonizáló, frssítő, összehúzó hatású, javítja a bőr nedvességmegtartó- és ellenálló képességét – orvostudorok a szeborreás és aknés bőrök kezelésére, a neurodermitis gyógyítására is jónak tartják.

Hogy mi lenne, ha nem csak a magját, hanem a gyümölcs héját is megbecsülnéd? Hát legyen úgy! Egy tálcán szétteríted, megszárítod, dunsztos üvegekbe pakolva felteszed a kamrában a polcra és zegernye télidőben jó kis gyümölcsteát forrázol belőle a tüsszögő családtagoknak. Hogy a legtöbb vitamin mindig a gyümölcs héjában van? Na, ugye!

A vastag bőrszerű héj alatt sötét bordó gyümölcshús és sok apró mag rejtőzködik. Fotó: A szerző

Milyen jó, hogy a gyümölcs nagyobb része még a bokrokon gyűjtögeti a gyógyerőt, így nem késtünk le arról, hogy szőröstől, bőröstől, héjastól, magostól bekebelezve felturbózzuk vele az immunrendszerünket. Antioxidáns gyógyerejét nem csak javas emberek, hanem tudományos kutatók is hangoztatják. Hatásait jelenleg is vizsgálják, eddig jobbára a korral járó nyavalyák ellen találták hatékonynak, nemrég fedezték fel például, hogy megelőzhető vele az időskori demencia és enyhíthetők a Parkinson-kór tünetei. A népgyógyászat magas vérnyomás, valamint reuma, köszvény és egyéb ízületi gyulladások esetén javallja, de már az ezerötszázas években is ribizli lével kúrálták a szájüregi gyulladásokat. Ásványi anyag gazdagsága is megérdemel pár méltató szót, jelentős a kalcium és a vastartalma, így nem csak időseknek, hanem nyápic gyerkőcöknek is áldásos hatású. Ha a finnyásabb gyereknéppel nem tudjuk megetetni a fanyarkás gyümölcsöt, átpasszírozva keverjük joghurtba vagy más csemegébe. A nyers gyümölcslé egyébként vizelethajtó, izzasztó és lázcsillapító hatású, de szörpnek és dzsemnek elkészítve is megőrzi e kedvező tulajdonságait. Angol népgyógyászok torokfájásra egyenesen ezekből készítik a „feketeribiszke gyógyteát": a bögrében egy evőkanál lekvárt felöntenek forró vízzel és ebből a nyugtató és gyulladáscsökkentő italból egy literrel is megisznak egy nap.

Tán egyetlen gyümölcs levele sem bír annyi gyógyerővel, mint a feketeribizkéé. Mintha gyümölcs lenne, buzog benne a C-vitamin, a különböző flavonoidok, procianidinek, illóolajok, dúskál cseranyagokban és rutinban. Nem csoda hát, hogy teája vizelethajtó, vérnyomáscsökkentő, csillapítja az ízületi panaszokat, de ajánlott megfázás és influenza tüneteinek enyhítésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!