Biokertészet

2017.03.06. 16:32

Gyökereztessünk szőlővesszőt!

A minap egy kedves nemesapáti társaságban elkottyantottam, szeretném egyszer a direkt termők koronázatlan zalai királynőjével, a Nohával - puccosabb nevén Noah-val - gyarapítani a rókaszőlő gyűjteményemet.

Fincza Zsuzsa

Nem telt el egy hét, kaptam egy csomagot, amiben két szál Noha és két szál Kossuth szőlővessző nyújtózkodott.

A kérdés: ültessem ki őket azonnal, vagy gyökereztessem meg először? Még korainak találtam a kiültetést, s mert amúgy is elő kell készítenem a helyüket, az előgyökereztetés mellett döntöttem.

Az eljárás egyszerű, két nagy dunsztosüveget megtöltöttem vízzel és beleállítottam a vesszőket. A kemény telekre gondolva a Nohának 2, a Kossuthnak 3 rügyét is ellepi a víz, ezekből gyökér nő, a felsőkből pedig hajtás. S mert mindez a vessző tartalék anyagaiból a meleg és a fény hatására megy végbe, a szőlőóvoda is világos, meleg helyet kíván. Beletelik egy hónapba is, míg kikandikálnak majd a rügyből a gyökerek. Ráérnek. Arra legalább jól kitavaszodik, és nem esik semmi bajuk a kertben.

A szőlővesszőket persze meggyökereztethetjük a szabad földben is. A jól előkészített, kellően fellazított talajba jó mélyen beledugjuk a 4-5 szemes vesszőt, úgy, hogy csak a két felső rügy legyen a talaj felett. Húzhatunk rá bakhátat, hogy el ne fagyjon, s ha majd a vessző elkezd hajtani, a földtúrást lebonthatjuk róla.

Szép nagy fürtű, noha még éretlen Noha szőlő, amit az elmúlt év augusztus hónapja legvégén fényképeztünk Fotó: A szerző

Ne felejtsünk el a szőlőnknek elemózsiát csomagolni a hosszú évekre, amíg termi a finom gyümölcsöt. Az ültető gödörbe jó mélyre rakjunk bőven érett szerves trágyát, komposztot - ezek nemcsak tápanyagokat, de hasznos talajbaktériumokat is tartalmaznak.

A gyökeres dugványokat és az oltványokat is hasonlóképpen ültessük. A mély - legalább 50-60 centis - talajlazítás nagyon fontos, mert így a gyorsan növekvő gyökerek akadálymentesen haladhatnak a mélybe és nem a felszín közelében ágazódnak el. A mélyben a fagyokat is jobban elviseli és a vízzel is jobban tud majd a gazdálkodni.

A férfinép rosszallásától kicsit tartva, de elárulom, hogy fekete rókaszőlőim, a Kormin, az Othello, az Izabella többnyire gyümölcsként kerül az asztalra, csupán pár üveg dzsem készül belőlük. Strapás meló, mert átpasszírozom a masszát, így nem kerül a mag az üvegbe. Volt szerencsém megkóstolni a noha-lekvárt is, nagyon ízlett, s attól kezdve sóvárogtam utána. A direkt termő szőlőket hivatalosan feketelistára száműzték, mert a bogyók vastag héja az átlagnál több pektint tartalmaz, amely erjedés során mérgező metilalkohollá alakul. Megjegyzem, gyümölcsként viszont éppen emiatt egészséges.

A Kossuth viszont elismert, tetszetős, muskotályos ízű csemegeszőlő, Stark szőlője néven is ismert természetes beporzásból származó magonc, amelyet Stark Adolf nevelt fel, akár a híres Csaba gyöngyét. Stark az 1880-as évek végétől a különböző elvetett szőlőmagokból szelektálással válogatta ki a legerősebb, legkorábban érő fajokat, amelyeket aztán állandó figyelem mellett egyre nagyobb területen telepített.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!