Biokertészet

2014.06.09. 08:41

Hagymamolesztáló nyüvek és tripszek

Csóró vöröshagymáknak jól indult a szezon, ám jókor voltak rossz helyen, ismeretlen kerti haramiák molesztálni kezdték az amúgy délceg állományt.

Fincza Zsuzsa

Egyik napról a másikra néhány hagymaszár kunkorodni kezdett, eltorzult, majd alázatosan földre borult. Az áldozatok boncolása során a beteg levelekben nagyítóval nézve sem találtam élőlényt. Széttrancsíroztam a hagymafejet: az is lakatlannak bizonyult. Már mikroszkopikus gyilkosra gyanakodtam, amikor a hagymagumó előtt, a levelek között egykét alig három milliméter hosszúságú, sötétbarna, keményburkú, fűmagnak tűnő, ám körömmel szétnyomható bábot találtam. Valószínűleg kikelt volna belőle valamiféle hagymazabáló bestia, ám egyelőre nem tett nagyobb kárt. Mindenesetre a nyűgös egyedeket kiragadom a sorból, és pótlom a hiányt. A hagyma egészséges részét felhasználom. De mégis. Megmondaná valaki, miféle ördögfattya rejtőzködik az apró bábtokban? Tán hagymalégy? Az rakja a tojásait a levelek tövére. A kikelt nyű aztán befurakodik a hagymafejbe, összefurkálja és szétrohassza. Vagy esetleg szárfonalféreg? Hatásukra a növények visszamaradnak a fejlődésben, a leveleik deformálódnak, csavarodnak és törékenyek lesznek, a hagymafej egyenetlenül fejlődik, a pikkelylevelek megvastagodnak. Ebből eddig csak a levél deformálódása és a csavarodása stimmel. Lehet, hogy csak azért, mert korai stádiumban lelepleződött a bűntett?

A növénydoktorok azt javasolják, tartsuk be a vetésforgót, kerüljük a korai ültetést, szorgosan gyomláljunk, több gaz, – élükön a szulák – gazdanövénye a szárfonalféregnek. Egy angol szakíró javasolja, hogy a hagymaágyás köré ültessük körömvirágot, ami közismert ellenfele minden fonalféregnek. Itt olvastam: a fertőzött területre a hagymaszezon után körömvirágot és büdöskét (tagatest) ültetnek, így biomódon fertőtlenítik a fonalférgektől a talajt. Azt is állítják: a kiültetés előtt a dughagymából 45 Celsius fokos vízben való áztatással ki lehet irtani a féregpetéket.

No, de mi van, ha a hagymaaknázó légy nyűve – sokan hagymaérlelőnek mondják és rá se hederítenek – fenekedik a zöldségemre? Most, hogy jobban megnézem, látok is ilyen aknaszerű furakodási nyomokat a leveleken. Akkor az is használ, ha letépem a betegnek látszó szárat? A szakirodalom szerint a kifejlett nyű elhagyja a növényt, és a talajban bábozódik be, ezek meg ugye, a hagymalevelek között táboroztak le. A dohánytripsz is szóba jöhetne, mint hagymaellenfél, de azok, bár csak tüzetes vizsgálódással, de látható, nyüzsgő rovarok. A szúrásuk-szívásuk nyomán apró ezüstös foltok jelennek meg a levélen, ami végül elszárad, s a hagymák kényszeréretten kornyadoznak. A gyökératkákat is felmentem a vád alól, hiszen a hagymák földalatti része teljesen egészséges.Szóval továbbra ismeretlen tettes ellen folyik a nyomozás Más ötlete valakinek?

Címkék#biokertész

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!