Biokertészet hókuszpókusz nélkül

Köldökére állított krumpli talált komposztban

2012. március 26., 13:47 szerző: Fincza Zsuzsa, Sinkovics Eta
A kertek környékén is végigsöprő tavaszi nagytakarítási hullám áldásos hatásaként a felhalmozott faágrakás alól előbukkant egy ősrégi komposztáló kutricánk, amelyet ugyan nem felejtettem el, de a férfiemberek mindig rápakoltak valamit, amitől nem fértem hozzá.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']:
G->reklam_mentes: 0

Szerencsére a gyűjtemény nem sínylette meg a mellőzést, csendes magányában színtiszta humusszá érlelődött. Kivéve kedvenc krumpli hámozó késemet, amely miatt, anno, lopással gyanúsítottam meg a család valamennyi tagját, pedig szegény konyhai segédeszköz valószínűleg a zöldség héjának sorsában osztozott. Hiányos evőeszköz készletem is kiegészült, a meglelt mokkáskanálnak meg sem kottyant 3 évi komposztálás. Ezeken kívül már csak két söröskupak és egyetlen szaloncukor papír került elő, az összes szerves hulladék átváltozott „fekete földdé”, humusszá. Ami ugyebár veteményezéskor kincset ér.

A burgonyát Európában eleinte dísznövényként, a virága miatt ültették - Fotó: Fincza Zsuzsa


Az immár aktuálissá vált tavaszi munkák fontossági sorrendjét kétség kívül a krumpli ültetés vezeti. Hajdanán általában április elején került földbe e fontos „népélelmezési alapanyag”, ha megkérdezték a gyerekeket az iskolában, minek az ünnepe április 4. nem véletlenül vágták rá sokan, hogy a krumpli ültetésé, hiszen a dolgozó szülők e munkaszüneti napot áldozták a fontos munkára.  Amúgy a talaj is erre az időre melegedett fel legalább 7 Celsius fokra, ami feltétlenül szükséges a tökéletes csírázáshoz. Ugyan nem hőmérőztem meg a kert földjét, de úgy vélem, e kora-nyárias meleg megtette a hatását és ültethetjük a krumplit. E zöldségfélének a vetésforgó első szakaszában a helye, a laza, humuszban gazdag talajt kedveli, s bár az ősszel megágyaztam neki istállótrágyával, most prémium-komposzttal is megvendégelhetem. Lehetőleg „köldökére állítva” rakjuk a földbe a gumót, úgy, hogy a koronájának a vége, ahol a legsűrűbben állnak a szemek, fölfelé mutasson.

Úgy tűnik, a burgonya végre visszaszerzi régi jó hírét, a tudósok új kutatatási módszereikkel bebizonyították, e finom és tápláló zöldségfélében annyi vitamin és ásványi anyag található, hogy sikerrel felveszi a versenyt az istenített brokkolival, s immár elavult az a vélemény is, hogy a diétázók nem fogyaszthatják. Bőséggel tartalmaz A- , B-, és C-vitamint, gazdag káliumban -  ennek köszönhetően jó hatással van a szívműködésre, a foszforsók az idegrendszer működését serkentik, mindemellett nagyon jó réz-, mangán- és rostforrás – ez utóbbi miatt jól szolgálja a vastagbélrák megelőzését.  A népi gyógyászatban többféle formában használják medicinaként: a hámozott krumpli főzőlevét székrekedés, puffadás ellen, a szár főzőlevét aranyérre, reumás panaszokra, a nyers reszelt burgonyalét gyomorfekély kezelésére javallják.  Vízhajtó hatásának köszönhetően méregtelenítő kúráknak is része lehet, s több fogyókúrás burgonya diéta ismert. A krumpli lereszelt és kipréselt levét hámsérülések, égési sebek és rovarcsípések gyógyítására használhatjuk.Biokertészet hókuszpókusz nélkül

Fincza Zsuzsa, Sinkovics Eta

2012. március 26., 13:47 szerző: Fincza Zsuzsa, Sinkovics Eta

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...