Biokertészet

2015.06.29. 19:38

Levendula: italként, sőt, akár ételként is

A napokban lelkiismeretfurdalásom támadt: túlságosan félvállról veszem a levendula fontosságát.

Fincza Zsuzsa

Lám, a tihanyiak mekkora felhajtást csinálnak körülötte! És milyen jól megélnek belőle.Igaz, én anno a rózsáim kedvéért ültettem őket, egy rózsatő egy levendula, még egy rózsa, még egy levendula – így jött össze a húsz illatos bokor. Esélyük sincs a levéltetveknek, viszont ide jár legelni a környékről az összes méh, poszméhe és pillangó.Mostantól viszont mi is vegyük komolyan a levendula projektet! Tudom, nem mindenkinek van levendulaerdeje, éppen azért a keveset az utolsó virágsziromig becsülje meg. S nem kell azonnal mindet felhasználni, a megszárított virágot könnyen tárolhatjuk, és bármikor aktiválhatjuk. Legelőször szörpöt készítettem belőle. Először csak keveset, hátha nem szeretjük.

Egzotikus íze van, annyi szent, de érdemes megbarátkozni vele, hiszen a levendula gyógynövény, s nemcsak a szomjunkat, hanem a mérgünket és lázunkat is csillapíthatjuk vele, ugyanis feszültségoldó, idegerősítő és nyugtató hatású, antibakteriális és gyulladáscsökkentő erejű. No tehát! Először is két marék száráról leköpesztett virágot belepakoltam egy ötliteres dunsztosüvegbe és teleengedtem vízzel. Elkevertem benne 3 teáskanál citromsavat, rákarikáztam két citromot, egy teáskanál szalicilt és gyakori zaklatás mellett két napig hagytam, hogy a virágból kioldódjanak a hatóanyagok. S amikor már egész sötétlila lett a leve, gézen át leszűrtem, literenként belekevertem 80 deka cukrot és még egy teáskanál szalicilt. Szerintem szárított levendulából a fele mennyiség is elég. Egy másik bevált módszer: egy liter vízből és 1 kiló cukorból főzz szirupot, szórj bele 30 deka szárított levendulavirágot (a frissből kicsit többet) és hagyd 2-3 percig forrni. Vedd le a tűzről csavarj bele egy citromot és az egészet lefedve hagyd állni egy éjszakán, esetleg egy egész napon át. Szűrd le, forrald fel újra, töltsd tiszta üvegekbe és dunsztold ki.

Lekvárt önmagában bajos lenne készíteni belőle, de ha spájzolunk elég szárított levendulavirágot, almához vagy más, kevésbé intenzív ízű gyümölcshöz házasíthatjuk. Hoppá! Találtam egy cukkinis levendulalekvár receptet. Egy kiló meghámozva lereszelt cukkinihez és 3 citrom apróra darabolt húsához hozzákeverünk fél kiló cukrot, 1 vaníliáscukrot, 1 teáskanál őrölt fahéjat és 3 teáskanál szárított levendulát. Tizenöt percig főzzük, levesszük a tűzhelyről, botmixerrel pépesítjük, újra felforraljuk és folyamatos kavargatás mellett beleszórunk másfél zacskó dzsemesítőt.Levendulás porcukorral a legegyszerűbb süteményt is különlegessé varázsolhatjuk. A szárított levendulavirágból pedig bármikor forrázhatunk teát, nagyon jó álmatlanság ellen. Ha túl intenzívnek érezzük az ízét, keverjük más gyógynövényekkel!

Címkék#Levendula

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!